Meer dan 150.000 producten
Actie deze maand: GRATIS levering vanaf 200€
Max. 10€ verzendkosten! 

Beits

Beits is ofwel transparant of in een dekkende laag te koop. Deze laatste noemt men ook wel eens "dekkende beits" en is in verschillende kleurtinten beschikbaar. U kunt ermee uw houten tuinmeubelen, fietsenbergingen en schuttingen te beschermen tegen weer en wind. In tegenstelling tot vernis of lak, dringt beits in het hout, waardoor het een vochtregulerende werking heeft en UV-bescherming biedt. Houtrot en schimmel zullen dus veel minder vaak voorkomen. We sommen de belangrijkste kenmerken nog even voor u op:

 
- Beits beschermt uw hout van binnenuit.
- Heeft geen grondlaag nodig.
- Vormt een film en accentueert de houtstructuur.
- Ideaal voor buiten.
- Moet in meerdere lagen aangebracht worden.

Ontdek hieronder ons aanbod. U hebt keuze tussen transparant en verschillende soorten kleuren zoals antraciet en zwart. Daarnaast zijn er potten beschikbaar van 75 centiliter en 2,5 liter.

 

Beits versus de kenmerken van hout


In onze rubriek "Kenmerken van hout" vindt u een gedetailleerde uitleg over een aantal minder positieve eigenschappen van hout zoals o.a. schimmel, rot, algen en verkleuring. In onze regio krijgt het hout jammer genoeg vaak te maken met plotse en intense weersverandering, waar je ‘s ochtends nog gezellig buiten kan ontbijten, kan je ’s namiddags door een hagelbui verrast worden en ook onze temperaturen zijn niet erg stabiel.

Die natuurelementen hebben allemaal een sterke invloed op uw hout: wanneer het hout te nat is, kan het gaan rotten en ontstaan er al snel sporen van schimmels. Verrotting en schimmel kunnen verwoestend zijn voor het hout van planken of balken. Hout zal kracht verliezen en er kunnen barsten en gebroken stukken op het oppervlak verschijnen Ook de zon heeft een sterke invloed op het hout, de UV-stralen dringen in het hout en laten de kleur langzaam verdwijnen, het hout vergrijst na verloop van tijd.Beits is misschien wel de populairste methode om dit te bestrijden!
 

Transparant of dekkend?


Er zijn twee soorten beitsen: 'kleurloze' beitsen of transparante beitsen die niet gekleurd zijn, en 'gekleurde' dekkende beitsen die dat wel zijn. Hoe donkerder de beits, hoe meer pigment deze bevat wat meer bescherming biedt tegen UV-stralen. Dekkende beitsen zijn al gekleurd en bieden zo nog meer bescherming tegen de zon.

Hierdoor is de nerf & structuur van het hout minder zichtbaar. Een dekkende beits geeft meestal een betere bescherming tegen verkleuring dan een transparante beits. Als je een dekkende beits koopt, lees dan vooraf de productinformatie om te kijken of je een primer of andere onderlaag nodig hebt.
 

Beits of olie?


Olie en beits dringen door in het hout en bieden beide bescherming. Houtolie is vochtinbrengend en beschermt tevens tegen zonlicht. Olie is iets minder intens dan bitumen, maar beide hebben hetzelfde doel: het verzadigen en beschermen van hout. Het nadeel van het gebruik van houtolie is dat je het regelmatig opnieuw moet aanbrengen. Dit betekent echter ook dat het oorspronkelijke uiterlijk van het hout behouden blijft. Olie is er in verschillende kleuren en ook in een kleurloze variant. Zie hiervoor ons aparte artikel "HOUTOLIE".
 

En hoe zit het met (lak)verf?


Lak is een dekkende laag, die vaak een glanzende afwerking geeft. Bescherming is een van de voordelen van lak, maar de oorspronkelijke kleur en houtstructuur gaan volledig verloren.
 

Enkele tips:


1. Bij hardhout adviseren om hardhout olie te gebruiken, die is in dit geval beter qua hechting en trekt nog meer in hout dan beits.

2. Er bestaan verschillende producten voor verschillende toepassingen. Belangrijk is dat je het juiste product kiest voor de juiste toepassing. Bijvoorbeeld mag beits na het afschuren met lak worden bedekt, maar niet omgekeerd.

3. Om de levensduur van uw tuinmeubelen en tuinaccessoires te verlengen is een regelmatig onderhoud van het hout aanbevolen.

4. Met een opfrisbeurt net vòòr de lente, of een beschermende laag beits of houtolie op het einde van de zomer, zal u jarenlang kunnen genieten van de blijvend zichtbare structuur van uw tuinbank, tuinhuis of schutting.