Meer dan 150.000 producten
Actie deze maand: GRATIS levering vanaf 200€
Max. 10€ verzendkosten! 

Houtolie kopen: Het Wondermateriaal van de Natuur

Houtolie is een dunne, penetrerende olie op natuurlijke basis en dient voor de bescherming van al uw buitenhout, zowel onbehandeld hout, geïmpregneerd hout als hardhout. De olie wordt geabsorbeerd door de houtporiën, waar het de openingen tussen de houtvezels opvult. Na verloop van tijd beschermt dit tegen het binnendringen van water en tegen het uitdrogen van het hout.

Wat zijn de redenen om houtolie bij ons te kopen?

Ga vergrijzing tegen

Hout is een natuurproduct en bijgevolg gevoelig voor het weer. Regen, zon, wind en temperatuur hebben allemaal invloed op uw hout: het kan krimpen en uitzetten maar ook verkleuren.

Na verloop van tijd kunnen regen en zon alle houtsoorten aantasten.

Net als de menselijke huid heeft hout pigmenten nodig om zich te beschermen tegen de zon. Ten opzichte van de mens heeft hout die pigmenten echter nauwelijks. Daar waar de mens gaat bruinen, gaat ook het hout verkleuren door de UV-stralen van de zon. Dit proces noemen we vergrijzing. De meeste mensen houden niet van de manier waarop hout eruit ziet wanneer het ouder wordt - de grijze, lichte kleur geeft het een levenloze uitstraling.

Bescherm hout tegen verrotting.

En andere negatieve factor is de regen. Nat onbehandeld hout gaat sneller rotten, waardoor het hout zacht en broos wordt en veel minder lang meegaat. Door nattigheid kunnen ook schimmels en algen ontstaan die aan het hout vreten en voor een lelijke groene aanslag zorgen.

Om deze boosdoeners in te tomen is het aanbevolen uw tuinhout te beschermen met houtolie.

Wat moet je weten bij het gebruik van houtolie?

  1. De beste manier om hout te behandelen is door het in dunne lagen aan te brengen en het te laten intrekken. Let op! Als u te veel in één keer aanbrengt, zal de houtolie bovenop het hout blijven liggen en niet intrekken. De beste manier om dit te voorkomen is een kwast of doek te gebruiken om de olie gelijkmatig over een klein gedeelte te verdelen voordat u een ander gedeelte behandelt.

  2. U moet uw houten tuinmeubelen eenmaal per jaar met houtolie insmeren. Zo worden ze beschermd tegen de elementen en blijven ze er jarenlang mooi uitzien.

  3. Olie is verkrijgbaar in een verscheidenheid van kleuren en ook in de kleurloze vorm.

  4. Houdt er wel rekening mee dat elke olie (ook de transparante / kleurloze versie) een beetje kleur mee brengt. Olie zal het hout dus altijd een beetje verkleuren.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen houtolie, beits en lak (vernis)?


Als het om de afwerking van hout gaat, zijn er heel wat mogelijkheden. Voor elke houtsoort is er wel een olie, beits of vernis te vinden, en per houtsoort zijn er ook verschillende soorten afwerkingen.

Laten we de belangrijkste verschillen eens op een rijtje zetten:

Oliën worden gemaakt van natuurlijke oliën zoals lijnzaad- of tungolie. Ze dringen diep door in de poriën van het hout en bieden een goede bescherming tegen beschadiging door water en UV-licht. Oliën brengen ook de natuurlijke schoonheid van de houtnerf naar voren.

Beitsen worden gemaakt van synthetische pigmenten die zich aan de vezels in het hout hechten. Ze dringen niet door in de poriën van het hout zoals oliën dat doen, maar ze kunnen een diepe kleur over het hele oppervlak creëren waardoor het lijkt alsof een stuk gebeitst is in plaats van afgewerkt met een olie of vernis.

Vernissen zijn gemaakt van synthetische harsen en andere ingrediënten die een harde beschermende laag bovenop uw afwerking creëren om te beschermen tegen krassen en waterschade. Vernissen versterken ook de kleuren zonder ze te kleuren of donkerder te maken zoals beitsen doen.

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van houtolie?

Houtolie is een natuurlijk product dat uit hout wordt gewonnen. Het is een mengsel van essentiële oliën, vetzuren, tannines en andere stoffen.

Houtolie heeft vele eigenschappen die het tot een waardevolle grondstof maken. Enkele daarvan zijn:

  1. Antioxiderende eigenschappen: Dit betekent dat houtolie oxidatie kan voorkomen, wat leidt tot de vorming van vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen cellen beschadigen en veroudering en andere problemen in uw lichaam veroorzaken.

  2. Antibacteriële eigenschappen: Houtolie heeft antibacteriële eigenschappen, wat betekent dat het bacteriën kan doden en hun groei kan remmen. Dit is bijzonder nuttig voor de behandeling van huidinfecties of ziekten zoals acne of seborrhea.

  3. Anti-inflammatoire eigenschappen: Houtolie bevat ontstekingsremmende verbindingen die zwelling en roodheid in de huid kunnen verminderen, veroorzaakt door verwondingen of irritatie door zonnebrand of andere oorzaken. Deze zelfde verbindingen helpen ook huidirritaties zoals eczeem of psoriasis te verzachten omdat ze de ontsteking in het getroffen gebied verminderen.

  4. Antivirale eigenschappen: Houtolie bevat antivirale verbindingen die virussen kunnen doden zoals herpes simplex virus type 1 (HSV-1), dat koortslip op je lippen of mond veroorzaakt; herpes simplex virus type 2 (HSV-2), dat genitale herpes veroorzaakt; cytomegalovirus