Meer dan 150.000 producten
Actie deze maand: GRATIS levering vanaf 200€
Max. 10€ verzendkosten! 

Constructiehout

Tuinhout laat zich handig bewerken tot de meest fraaie constructies. De uiteenlopende houtsoorten met hun eigen karaktereigenschappen hebben hun eigen specifieke constructie mogelijkheden. Onderaan deze pagina vindt u nog enkele interessante veelgestelde vragen over constructiehout. U vindt er ook een video hoe constructiehout wordt gemaakt.
  1. Biels (... ook "Dwarsligger" of "spoorbalk" genoemd. De naam is afkomstig van de dwarsliggers die de spoorstaven dragen, waarover de treinen rijden.)
  2. Gording (... is een houten balk aangebracht in de lengterichting / horizontale richting van het dak.)
  3. Panlat (... panlatten worden horizontaal op een hellend dak aangebracht om een bepaalde dakbedekking, vooral dakpannen, op te hangen.)
  4. Regel (... worden ook houten balken genoemd, en vaak gebruikt voor de fundering van terras of veranda).
  5. Schoor (... is een schuin geplaatste balk, die dient om te stevigheid van de constructie te vergroten)

Wat is constructiehout?


Constructiehout wordt gemaakt van sparren, dennen, grenen, lariks, en douglas en gesorteerd op draagkracht, vochtgehalte, nerfstructuur en maatvastheid. Constructiehout behoort tot de categorie bouwhout, waarbij het gaat om een veredeld hoogwaardig product waarvan het vochtgehalte niet hoger mag zijn dan 15%.
 

Welk hout heb je nodig voor een draagconstructie?


Dit zijn de meest gebruikte soorten: Europees Douglas uit Frankrijk, Duitsland en België of Oregon Pine uit Noord-Amerika (Pseudotsuga menziesii); Vuren uit België en buurlanden en Noords vuren uit Noord-Europa (Picea abies); Grenen uit België en/of buurlanden en Noords grenen uit Noord-Europa (Pinus sylvestris);
 

Welke balken heb je nodig voor buiten?


Wanneer u buiten aan de slag gaat, kunt u het beste een hardhoutsoort gebruiken. Hardhout heeft namelijk een aanzienlijk langere levensduur en is beter bestand tegen vocht. U kunt ook geïmpregneerd zachthout gebruiken. Doordat het geïmpregneerd is, is het beter bestand tegen vocht en gaat het langer mee.
 

Welk hout is weerbestendig?


Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. 
 

Wat is Epicea?


Epicea of vurenhout is hout van de fijnspar, niet van de den, soms inlands, soms ingevoerd. Vurenhout is niet duurzaam, maar wel stabiel, licht én sterk waardoor het uiterst geschikt is voor structuren en zelfs vliegtuigbouw. Het hout is heel lichtkleurig, witachtig tot crèmekleurig. Kun je vuren hout buiten gebruiken? Onbehandeld vurenhout is niet goed bestand tegen weersinvloeden en is erg vatbaar voor houtrot en aantasting door schimmels en algen. Wanneer u vurenhout buiten wilt gebruiken, zult u het hout moeten behandelen. Hiermee maakt u het hout geschikt voor buitentoepassingen en verlengt u de levensduur.