Meer dan 150.000 producten
Kopen bij een Belgisch bedrijf
Gratis levering vanaf 500 €

Houten Palen

Houten palen in alle soorten en maten van E-woodproducts. Ronde palen, vierkante palen, geschaafd, fijnbezaagd en nog veel meer. Een vierkante paal is verkrijgbaar in verschillende diktes. De paal 9×9 cm wordt veelal gebruikt bij het plaatsen van een schutting, terwijl u met de paal 12×12 cm zware tuinhout constructies kunt maken. Van buitengewoon hoogwaardige kwaliteit is de gelamineerde paal, deze is gemaakt van laag op laag watervast verlijmd tuinhout.

Verduurzaamde vierkante palen worden veelal gebruikt voor het plaatsen van schuttingen, maar u kunt deze natuurlijk voor elke tuinklus gebruiken. De leveringsprijs wordt getoond tijdens het bestelproces.

 

Hoe houten palen in de grond zetten?Je neemt deze methode het best als je vaste aarde hebt. Je kunt je palen direct in de grond plaatsen, als deze vast en goed afgewaterd is. Het plaatsen vraagt meer werk en is iets minder stabiel dan in beton
Voor een optimaal resultaat, gaat de houten paal minimaal een derde van de paal de grond in. U maakt het gat best iets minder diep dan de paal uiteindelijk in de grond moet. De vuistregel is dat een paal van 2,75 meter ongeveer 60 cm in de grond moet staan. Als je de paal in aarde gaat zetten, moet de diameter van het gat ongeveer net zo groot zijn als de diameter van de paal. Als de paal in grind wordt geplaatst, maak je een iets ruimer gat – ongeveer 20 cm voor een standaardpaal.
De laatste 10 tot 15 centimeter slaat u de paal met een hamer de grond in.  U kunt de paal markeren op de gewenste diepte. Probeer de paal goed in het midden te raken, dan beschadigt u de paal het minst. Als u wilt, kunt u ter bescherming een leeg blikje over de paal plaatsen en daarop slaan.
Als de houten paal de gewenste diepte heeft, vul dat het gat rond de paal. 

Het is dus mogelijk om houten palen in de grond te zetten, maar dan heb je nog een ander probleem. Het hout komt in aanraking met vocht en zal op termijn dus gaan rotten. Om het hout te beschermen zul je dus voor een waterdichte laag tussen het hout en de grond moeten zorgen. De beste manier om houten palen neer te zetten is om gebruik te maken van betonpoeren. Deze poeren zorgen ervoor dat het hout helemaal niet meer in contact staat met de grond.

 

Hoe diep moeten houten palen in de grond?


Een paal moet (indien het mogelijk is) voor een derde deel de grond in om echt stevig te staan. Voor een schutting van 180 cm hoog is dus een paal nodig van zo'n 270 cm.
 

Hoe houten palen bevestigen op beton?


Met voetplaten en aanschroefbare hulzen kun je de houten palen ook op een betonnen ondergrond bevestigen. Gebruik hiervoor voldoende grote schroeven en pluggen, zodat de schutting stevig vast komt te staan. Deze moeten minimaal 60 mm lang zijn (hoe hoger de schutting, hoe langer de schroeven & pluggen).