De complete gids voor alles wat met hout te maken heeft

 

Inleiding: wat is hout?

 

Hout is een natuurlijk materiaal dat veelzijdig is en voor veel verschillende doeleinden kan worden gebruikt. Het is ook het meest voorkomende organische materiaal op aarde.

Hout is een materiaal dat al eeuwen bestaat omdat het sterk, duurzaam en veelzijdig is. Het is ook hernieuwbaar! Hout zal na verloop van tijd gaan rotten als het niet wordt behandeld met conserveermiddelen, maar er zijn manieren om dit te voorkomen door behandelingen op water- of oliebasis te gebruiken om het hout te beschermen.  


Wat zijn de eigenschappen van hout? 


Hout bestaat voornamelijk uit cellulose en lignine, de belangrijkste componenten van plantencelwanden. 

De eigenschappen van hout zijn afhankelijk van het type, de soort en de omstandigheden waarin het is gevormd. De eigenschappen worden meestal gecategoriseerd als fysieke eigenschappen, optische eigenschappen of mechanische eigenschappen.
 

  • Fysische eigenschappen: De fysieke eigenschappen van hout omvatten dichtheid (de hoeveelheid massa per volume-eenheid), hardheid (de weerstand tegen indrukking), sterkte (het vermogen om breuk te weerstaan), stijfheid (de weerstand tegen vervorming als gevolg van externe krachten) en taaiheid ( weerstand tegen compressie).
  • Optische eigenschappen: de optische eigenschappen van hout omvatten kleur, doorschijnendheid, transparantie, opaciteit, brekingsindex en dispersie.  


Het volledige artikel: Wat zijn de kenmerken van hout
 

Welke houtsoorten bestaan er?


Hout kan worden ingedeeld in drie soorten: hardhout, zachthout en kunstmatig samengesteld hout (composiet).
 
  • Hardhout is afkomstig van loofbomen, dit zijn bomen die in de herfst hun bladeren verliezen. Hardhout is meestal een boom die al langere tijd is gegroeid en komt voor in Noord-Amerika, Europa en Azië.  Enkele voorbeelden van hardhout: hardhout eiken, esdoorn of mahonie. (Het volledige artikel: wat is hardhout?)
  • Zachthout is afkomstig van naaldbomen (zoals dennen, sparren, ceders, lariks en hemlocksparren) die groenblijvend zijn of het hele jaar door groen blijven. Zachthout (of naaldhout) is meestal een boom die sneller groeit dan hardhout en ze zijn te vinden in Noord-Amerika, Europa, Azië, Australië en Zuid-Amerika.
  • Composiethout is een soort bewerkt hout gemaakt van lagen houtfineer of platen die aan elkaar zijn gehecht met een lijm.   


Verschillende houtsoorten hebben verschillende eigenschappen en kenmerken. Naaldhout is gemakkelijker te bewerken en goedkoper dan hardhout. Ze hebben ook meer kans om te krimpen bij blootstelling aan vocht. Hardhout daarentegen is veel sterker en beter bestand tegen vochtgerelateerde krimp. Composiethout is een kosteneffectieve optie om duur hardhout te vervangen, maar het is niet zo sterk als hardhout.      


Wat zijn de toepassingen van hout in ons dagelijks leven?

 

Gebruik van hout in de bouw en woninginrichting


Hout wordt al eeuwenlang gebruikt als bouwmateriaal en als woninginrichting. Het is vandaag de dag nog steeds een van de meest populaire materialen. Hout is een milieuvriendelijk materiaal dat kan worden gerecycled en hergebruikt. Het gebruik van hout in de bouw en woninginrichting is de afgelopen decennia aanzienlijk toegenomen.

Het gebruik van hout in de bouw en woninginrichting is de afgelopen decennia aanzienlijk toegenomen. Met nieuwe technologieën kunnen we nu duurzamere en sterkere houtproducten maken dan ooit tevoren.

Hout is een materiaal dat ook veel wordt gebruikt in keukens en bars. Het heeft veel voordelen, maar het heeft ook enkele nadelen.

Houten kookgerei wordt vaak gebruikt om te koken omdat het tot hoge temperaturen kan worden verwarmd zonder te beschadigen. Houten keukenkasten geven een warme, natuurlijke uitstraling aan de keuken en houten barkrukken hebben een elegantere uitstraling dan metalen of plastic barkrukken. Hout is echter niet zo duurzaam als andere materialen zoals metaal of plastic en kan gaan rotten als er niet goed voor wordt gezorgd.
 

Gebruik van hout buiten het huis


Een van de meest populaire toepassingen van hout is buiten het huis. In de tuin zijn terrasplanken een populaire keuze voor mensen die hun ruimte een natuurlijk gevoel willen geven. Tuinafscheidingen worden ook steeds populairder omdat ze privacy bieden en een gevoel van intimiteit creëren in een verder open ruimte. Hout kan ook gebruikt worden voor meubels voor buiten. Tuinmeubelen zijn vaak gemaakt van hardhout, dat duurzaam en weerbestendig is.  Maar het kan natuurlijk ook een stuk creatiever ...   


Dit artikel is geschreven door P.B. op 3/2/2022.

E-woodproducts.be, bij ons zit U goed! (+32 484 13 78 50)Meer dan 2700 artikelenMeer dan  5000 m² opslagruimtee-woodproducts.nlMobilier de jardinE-woodproducts Vlaanderen