Beits hout | E-woodproducts.be

.

Beits is ofwel transparant of in een dekkende laag te koop. Deze laatste noemt men ook wel eens "dekkende beits" en is in verschillende kleurtinten beschikbaar. U kunt ermee uw houten tuinmeubelen, fietsenbergingen en schuttingen te beschermen tegen weer en wind.  In tegenstelling tot vernis of lak, dringt beits in het hout, waardoor het een vochtregulerende werking heeft en UV-bescherming biedt. Houtrot en schimmel zullen dus veel minder vaak voorkomen. We sommen de belangrijkste kenmerken nog even voor u op:  
 
- Beits beschermt uw hout van binnenuit.
- Heeft geen grondlaag nodig.
- Vormt een film en accentueert de houtstructuur.
- Ideaal voor buiten.
- Moet in meerdere lagen aangebracht worden.


Ontdek hieronder ons aanbod. U hebt keuze tussen transparant en verschillende soorten kleuren zoals antraciet en zwart. Daarnaast zijn er potten beschikbaar van 75 centiliter en 2,5 liter.
zoek
 
powered by myShop.com

Beits versus de kenmerken van hout 

 

In onze rubriek “Kenmerken van hout” vindt u een gedetailleerde uitleg over een aantal minder positieve eigenschappen van hout zoals o.a. schimmel, rot, algen en verkleuring. In onze regio krijgt het hout jammer genoeg vaak te maken met plotse en intense weersverandering, waar je ‘s ochtends nog gezellig buiten kan ontbijten, kan je ’s namiddags door een hagelbui verrast worden en ook onze temperaturen zijn niet erg stabiel.

Die natuurelementen hebben allemaal een sterke invloed op uw hout: wanneer het hout te nat is, kan het gaan rotten en ontstaan er al snel sporen van schimmels. Rot en schimmel kunnen funest zijn voor een plank of balk. Het hout verliest aan kracht en er kunnen lelijke, kapotte stukken aan de oppervlakte verschijnen. Ook de zon heeft een sterke invloed op het hout, de UV-stralen dringen in het hout en laten de kleur langzaam verdwijnen, het hout vergrijst na verloop van tijd.
Beits is misschien wel de populairste methode om dit te bestrijden! 
 

Transparant of dekkend? 

 
Er zijn kleurloze (of transparante) beitsen maar ook beitsen in allerlei verschillende kleuren (nl. dekkende beitsen). Hoe donkerder de beits, des te meer pigment en des te meer bescherming tegen de zon.
 
Dekkende beitsen zijn gekleurde beitsen die als een laag over het hout heen komen. De structuur en de nerf zijn hierdoor niet (goed) meer zichtbaar in het hout. Dekkende beits biedt doorgaans wel meer bescherming dan transparante varianten, zeker tegen verkleuring. Sommige dekkende beitsen hebben een grondverf of andere onderlaag nodig voor dat ze aangebracht kunnen worden. Lees daarom goed de productinformatie voor u een dekkende beits koopt zodat u weet of dit nodig is.  
 
 

Beits of olie?  
 

Olie lijkt veel op beits en trekt ook diep in het hout. Ze zijn beiden microporeus (het laat het hout ademen door de bescherming die het biedt). Houtolie is vochtregulerend en beschermt ook tegen zonlicht. Olie is echter een stukje minder sterk dan beits, het is eigenlijk de lichtere variant. Het nadeel daarvan is  dat olie minstens 1x per jaar aangebracht moet worden en eigenlijk zelfs vaker. Het voordeel van houtolie is echter dat de originele uitstraling van het hout zeer goed bewaard blijft. Olie is altijd transparant en kan in verschillende kleuren geleverd worden maar ook kleurloos. Hiervoor verwijzen wij graag naar onze rubriek “houtolie” 
 
 

En hoe zit het met (lak)verf?


 
Lak is een dekkende laag, vaak in zijdeglans of hoogglans. Lakverf biedt bescherming maar heeft bijna altijd een grondverf nodig en is volledig dekkend, dit betekent dat de structuur van het hout en de originele kleur volledig verloren gaan. 

 

Enkele tips: 

 
1. Bij hardhout adviseren om hardhout olie te gebruiken, die is in dit geval beter qua hechting en trekt nog meer in hout dan beits.
 
2. Er bestaan verschillende producten voor verschillende toepassingen. Belangrijk is dat je het juiste product kiest voor de juiste toepassing. Bijvoorbeeld mag beits na het afschuren met lak worden bedekt, maar niet omgekeerd.
 
3. Om de levensduur van uw tuinmeubelen en tuinaccessoires te verlengen is een regelmatig onderhoud van het hout aanbevolen.
 
4. Met een opfrisbeurt net vòòr de lente, of een beschermende laag beits of houtolie op het einde van de zomer, zal u jarenlang kunnen genieten van de blijvend zichtbare structuur van uw tuinbank, tuinhuis of schutting.