Tuinmeubelen > Koopadvies > Alles over hout > Welke soorten hout > Wat is douglas hout?  

Wat is douglas hout?


Douglas Hout is een naaldhoutsoort die van nature uit duurzaam is (10-15 jaar). Deze houtsoort kan ook onbehandeld gebruikt worden, maar naar wens ook geïmpregneerd. De vraag naar deze houtsoort zit al een paar jaar in de lift. Leer de aantrekkelijke eigenschappen in dit artikel kennen, en begrijp waarom deze houtsoort onder velen erg geliefd is. 

 

Douglas Hout Kopen


 

Douglas hout is hout van de douglasspar, die tegenwoordig ook in Nederland groeien. Deze douglasspar heette origineel 'Oregon Pine', wat letterlijk naaldboom uit Oregon betekent. Zo groeit de boom van nature in het westen van Noord-Amerika en kan tot wel 100 meter hoogte reiken.
Het kernhout van de douglasspar valt onder klasse 3-4 en is daarom één van de meest duurzame soorten in Europa. Het is één van de hardste Europese houtsoorten en wordt na uitdroging steeds harder. Oorspronkelijk komt deze houtsoort uit het westen van Noord-Amerika. Later is de douglasspar ook aangeplant in Europa ten bate van de houtproductie.
Onbehandeld heeft deze houtsoort een levensduur van 10 tot 15 jaar. Dit hout heeft een rode kleur en een warme uitstraling. Door verwering verkleurt het hout naar een egale grijze kleur. Dit kun je enigszins voorkomen door gebruik te maken van een olie of beits.
 

Zijn eigenschappen

 

Douglashout is één van de hardste Europese naaldhoutsoorten. Deze houtsoort heeft van nature een hoge duurzaamheid en sterkte en is door deze eigenschappen zeer breed toepasbaar. De Douglasspar groeit overwegend in Noord-West Europa. De kleur is zalmkleurig tot roodachtig bruin kernhout, roomkleurig wit tot geel spinthout.
 
  • Nederlandse naam: Douglas hout
  • Latijnse naam: Pseudotsuga menziesii
  • Ander namen: Oregon pine
  • Type: Zachthout, gematigde streken.
  • Bronnen: Westkust van de VS
  • Hardheid: Gemiddeld
  • Kernhout: hoog percentage
  • Nerf: Soms golvend, meestal recht
  • Gewicht: 530 kg/m³
  • Sterkte: Sterk voor een naaldhout
  • Verlijming: Goed te verlijmen
  • Werking van het hout: Weinig
  • Welke soort uitstraling: een warme
 

Herkomst

 

De douglasspar (Pseudotsuga menziesii, synoniem: Pseudotsuga taxifolia) is een boom uit de dennenfamilie (Pinaceae). De boom komt van nature voor in het westen van Noord-Amerika. Hier wordt ze de Oregon Pine genoemd.

Circa 1830 werd de Douglasspar ingevoerd in Groot-Brittanië en later ook Duitsland. In Europa noemen we deze houtsoort: Europese Douglas.
 

Wat zijn de toepassingsmogelijkheden?

 

Douglashout kan zowel binnen en buiten toegepast worden. Ten bate van de woningbouw kunt u denken aan douglas trappen, kozijnen, dakconstructies, gevelbekleding en deuren. Douglas is één van de hardste Europese naaldhoutsoorten, en wordt daarom erg veel gebruikt voor allerlei toepassingen op een tuinhuis, blokhut, overdekte schuur of zelfs een veranda.

De laatste jaren is douglas tuinhout ook steeds populairder geworden. Mede ook omdat deze houtsoort duurzamer en goedkoper is dan hardhout. Het wordt onder andere toegepast als douglas schuttingplanken, voor de bekleding van schuren, voor de bouw van douglas overkappingen en veranda's en als vlonderplanken.

Douglas hout kopen? Ze wordt ook vaak gebruikt voor het maken van overkappingen, schuttingen, pergola's en vlonders. Voor het timmeren van constructies met dik balkhout, gevelbekleding en wandbetimmering in en rondom huis. Douglas hout wordt in de loop der jaren na verwerken steeds harder. De douglas platen zijn uitermate geschikt voor het betimmeren van dakbeschot, wanden en deuren.

Ontdek ook de bloembakken in deze prachtige houtsoort. Ze zijn een streling voor het oog, zelfs zonder leuke bloemen of planten!  

 

Is douglas goed te bewerken?

 

Het is een relatief zachte houtsoort. Nadat het in de loop van de jaren uitdroogt, zal het steeds harder worden. Het is goed te zagen, schaven, schuren en te schroeven. Dit hout bevat looizuur. Als dit in continu aanraking komt met metaal kan het vlekken op het hout veroorzaken. 


De voordelen van Douglas 

.

  1. Duurzame houtsoort
  2. Recht, sterk en stabiel
  3. Goed te bewerken
  4. Verkrijgbaar in korte en zeer lange lengtes
  5. Mooie uitstraling
  6. Lange rechte nerven
  7. Weinig noesten
  8. Voor binnen en buiten toepassingen
  9. Prijstechnisch interessant 



De behandeling

Het opschuren van douglas hout zorgt voor een glad eind resultaat. Het is niet bijzonder noodzakelijk om het hout tot heel fijn op te schuren als het geverfd of geolied gaat worden. Voor een blanke afwerking hoef je niet verder te schuren dan korrel 150 of 180. Ontvet het hout eerst goed voordat je afwerkproduct aanbrengt. Polyester afwerkingen kan een vertragende werking hebben op deze houtsoort.

Zolang Oregon pine niet gelakt is, moet het uit de zon en uit de buurt van kachels gehouden worden; er komen gemakkelijk haarscheurtjes in.
Verweerd hout of zwarte vlekken in hout kun je behandelen met ontweringswater. Ontweringswater is een bijtend zuur (10% oxaalzuur met water). Door inwerking van vocht kan hout gaan verweren of zwarte vlekken vertonen. Dit kan ongedaan gemaakt worden met ontweringswater.

Welke houtolie kunnen wij aanraden bij deze houtsoort? Er bestaan heel veel merken houtolie. Wij raden onze klanten de betere houtolie aan, namelijk Restol UV houtolie.  


Veel gestelde vragen over Douglas Hout (vraag en antwoord)
 

Hoe lang gaat Douglas mee? 

Deze houtsoort is van nature uit heel duurzaam en gaat 10 tot 15 jaar mee.

Hoeveel krimpt ze?

Er is een tangens krimping van 8 tot 10 procent en een radiale krimping van 4 tot 5 procent. Wat betreft de lengte is er geen krimping.

Hoe werkt dit hout?

Douglas kan net als andere houtsoorten gaan kromtrekken of torderen. Dit heeft uiteraard geen invloed op de kwaliteit van het hout zelf. 

Is dit hout ook duurzaam?

Duurzaamheid is de laatste jaren een sleutelwoord begrepen, en Douglas heeft dit duidelijk begrepen! Douglas heeft van nature uit een hoge duurzaamheid, en valt in duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat het hout tot tussen de 10 en 15 jaar zal mee gaan. Douglas wordt door droging sterker. Zijn duurzaamheid heeft hij te danken aan de grote hoeveelheid kernhout die deze boomsoort bezit. 

Mogen wij de douglas palen zomaar in de grond zetten?

Dit doe je beter niet. Het is belangrijk om een direct grondcontact te vermijden. Zet de Douglas palen dus niet onbeschermd in de grond, maar behandel deze palen met houtolie of gebruik een betonpoer. 



Ik wil overgaan tot kopen!

Wilt u Douglas planken, of Douglas balken kopen? Dan kunt u dit uiteraard kopen in onze webshop. Op onze pagina Douglas Hout Kopen, bestelt u uw favoriete planken, en wij komen deze persoonlijk bij uw thuis leveren. Hebt u echter nog vragen bij uw (eventuele) bestelling, aarzel dan niet om één van onze specialisten op onze klantenservice te raadplegen.