Meer dan 150.000 producten
Actie deze maand: GRATIS levering vanaf 200€
Max. 10€ verzendkosten! 

De duurzaamheidsklassen van tuinhout

 

Als u op zoek bent naar het juiste tuinhout voor uw project, zult u de duurzaamheidsklassen willen kennen.

In een volledig beschermde omgeving (binnen, vrij van vocht en beschermd tegen aantasting door insecten) gaan de meeste houtsoorten meer dan 50 jaar mee. Maar bij gebruik buitenshuis, zowel boven als onder de grond, hebben we de natuurlijke duurzaamheidsclassificatie van hout nodig omdat deze een indicatie geeft van de verwachte levensduur.

Er bestaan 5 duurzaamheidsklassen. De vraag die je je moet stellen is hoe lang het duurt voordat het onbehandelde hout wordt aangetast.
 

  • Klasse 1: Zeer duurzaam, bijvoorbeeld Teak, Greenheart en Jarrah. Levensduur hout van 25+ jaar.

  • Klasse 2: duurzaam, bijvoorbeeld eiken en ceder. Levensduur van 15-25 jaar.

  • Klasse 3: Matig duurzaam, bijvoorbeeld Douglas hout. Levensduur van 10-15 jaar.

  • Klasse 4: Enigszins duurzaam – Bijvoorbeeld grenenhout, vurenhout. Levensduur van 5-10 jaar.

  • Klasse 5: niet duurzaam. Bijvoorbeeld berken en beuken of ander spinthout. Levensduur van 0-5 jaar.
     

Laten we nu even dieper op dit onderwerp ingaan ...

 

Wat betekent dat nu precies, de duurzaamheidsklassen van hout?

 

De duurzaamheidsklassen van hout geven de geschiktheid van verschillende houtsoorten voor verschillende toepassingen aan. De duurzaamheidsklasse van een bepaalde houtsoort geeft aan in hoeverre het kernhout bestand is tegen rotting en aantasting door insecten, zoals termieten of lyctidenboorders. De houtduurzaamheidsklasse van een bepaalde houtsoort geeft een goede inschatting van hoe lang het hout meegaat, maar houdt geen rekening met alle variabelen die ook van invloed zijn op de levensduur. Deze variabelen omvatten, maar zijn niet beperkt tot, vocht, temperatuur, weer, bekwaamheid van installatie en de fysieke belasting die op het hout kan worden uitgeoefend. Het is ook belangrijk op te merken dat houtduurzaamheidsklassen alleen betrekking hebben op het kernhout van welke soort dan ook en niet op het spinthout dat wordt beschouwd als klasse 5, niet-duurzaam, voor alle houtsoorten.


 

De duurzaamheid van de verschillende houtsoorten

 

De volgende afbeelding toont de duurzaamheidsklassen van 149 verschillende houtsoorten – 116 hardhout, 29 zachthout en 4 gemodificeerd hout.Afbeelding Credit: Wood Workers UKKoopadvies Tuinmeubelen