Meer dan 150.000 producten
Actie deze maand: GRATIS levering vanaf 200€
Max. 10€ verzendkosten! 

Alles over grenen hout!

 

Op deze pagina komt u alles te weten over grenen hout. Wat is grenen hout? Welke soorten bestaan er? Wat zijn de eigenschappen, de kleur, is het sterk, hoe duurzaam is het, waar wordt het geoogst en hoe wordt het verwerkt. U komt ook te weten welke toepassingen er zijn voor dennenhout en wat de voordelen ervan zijn.

 

Wat is grenen hout?

Grenenhout kan afkomstig zijn van verschillende Pinus-soorten, waaronder de grove den, de Japanse rode den en de de zwarte den. De Engelstalige benaming van grenen hout is pine wood (of dennenhout). Dennen zijn een soort naaldbomen en behoren tot het geslacht Pinus binnen de familie Pinaceae. Dennen komen het meest voor op het noordelijk halfrond. Al vind je ze ook in Chili, Brazilië, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Midden- en Zuid-Europa, … Grenen hout kan ook verwijzen naar het hout afgeleid van pijnbomen.

Grenen wordt gebruikt in verschillende toepassingen, waaronder vloeren, meubels, lambrisering, lijstwerk en meer. Het is ook populair voor gebruik in de bouw omdat het licht en toch sterk genoeg is voor veel verschillende projecten. Grenen hout heeft een fraai uiterlijk, is degelijk, is sterk en heeft een relatief laag gewicht (t.o.v. andere houtsoorten). Grenen hout bewerken


Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van Grenenhout?

 

In Europa gebruiken houtverwerkende bedrijven voornamelijk hout van de grove den (Pinus Sylvestris). Daarom focussen wen ons hier op de kenmerken van deze boom:
 

 • Ander namen: Pin sylvestre, pin du Nord, Noords grenen

 • Type: Zachthout, gematigde streken.

 • Bronnen: Europa en Noord-Azië

 • Hardheid: Gemiddeld

 • Kernhout: licht tot roodbruin-geel

 • Nerf: fijn

 • Draad: recht

 • Gewicht: 670 kg/m³

 • Sterkte: Sterk voor een naaldhout

 • Verlijming: Goed te verlijmen, soms is ontvetten nodig

 • Werking van het hout: Middelmatig

 • Welke soort uitstraling: Klassiek, warm en degelijk!

 

Wat is de kleur van grenen hout?

 
Het kernhout is licht tot roodbruin-geel. Het spinthout is wit tot geelachtig wit. Allebei worden ze donkerder na blootstelling aan licht. De kwasten zijn bruin, redelijk groot en verspreid in kransen. 

 

Is grenen hout duurzaam?


Indien het grenen hout is geïmpregneerd, dan is de levensduur circa 10-15 jaar. Grenenhout heeft onbehandeld een duurzaamheidsklasse 5, terwijl deze door keteldruk impregneren wordt verlengd naar klasse 3-4. Indien men grenen hout wenst te gebruiken voor buiten, dan is impregnatie noodzakelijk. 


 
Is grenen hout goed te bewerken?

 
Europees grenen laat zich, zowel met de hand als machinaal, vrij gemakkelijk bewerken. In het hout komen (vaker dan bij vuren hout) noesten en harszakken voor.  

 

Is dennenhout sterk?

 

Dit is een zeer sterk hout. Het is een van de sterkere zachthout bomen, wat betekent dat het ideaal is voor het bouwen van dingen zoals huizen en meubels.

Grenen is ook een goede keuze voor interieurbouw omdat het zo duurzaam is. Het is beter bestand tegen de elementen dan sommige andere houtsoorten en daarom zie je vaak grenen planken gebruikt in terrassen en veranda's.

 

Hoe kan je grenen het best behandelen?


Grenen hout kan je behandelen met houtolie. Zo geef Restol UV houtolie de meest natuurlijke afwerking aan het hout. Het accentueert de houtnerf en dringt diep door in het hout. Daarenboven omvat ze UV-blokkerende componenten en zorgt voor een blijvende flexibiliteit van het hout

 

 

De dennenboom, en zijn soorten:


Dennen zijn groenblijvende, harsrijke naaldbomen die 3 tot 80 meter hoog worden. De meeste soorten bereiken een hoogte van 15 tot 45 meter.

De kleinste pijnbomen zijn de Siberische dwergden en de Potosi pinyon, met een hoogte van 2-3 meter. De hoogste is een ponderosa in het zuiden van Oregon die 81,8 meter hoog is.

Dennen hebben een lange levensduur en kunnen 100 tot 1000 jaar oud worden, sommige zelfs langer. De langstlevende soort is de Great Basin bristlecone pine (Pinus longaeva).

 • Methusalem, een lid van deze soort en een van 's werelds oudste levende organismen van bijna 5000 jaar oud, is te vinden in de White Mountains van Californië.

 • De zogenaamde Prometheusboom, die dateert van 4.900 jaar geleden en werd gevonden onder Wheeler Peak in de White Mountains van New Mexico zal nu als zodanig bekend staan - naar de Griekse onsterfelijke.

Om u te helpen, hebben we deze lijst van de meest voorkomende dennenboomsoorten samengesteld.
 

 1. Grove Den (Pinus Sylvestris)

De grove den is een grote naaldboom die oorspronkelijk uit Schotland komt. Hij kan tot 100 meter hoog worden met een stamdiameter van een meter of meer. De soort is eeuwenlang gebruikt als een belangrijke bron van timmerhout, meubelmakerij en papierproductie.


(Afbeelding: Creative Commons Licentie)

 1. Zwarte den (Pinus nigra)

De zwarte den is een boom die ongeveer 25 meter hoog wordt. Hij heeft een donkere, groenzwarte schors, waaraan de boom zijn gemeenschappelijke naam dankt. De naalden zijn donkergroen en ongeveer 4 centimeter lang. De bladeren zitten spiraalvormig om de twijg en zijn soms moeilijk van de naalden te onderscheiden. De kegels zijn ovaal en glanzend bruin met een uitstekende punt. De mannelijke kegels hebben schubben die groter zijn dan die van de vrouwelijke kegels. Ze produceren stuifmeel in de late lente of vroege zomer, en de vrouwelijke kegels worden ongeveer twee jaar later volwassen. Deze bomen groeien van nature in Europa, maar ze worden ook als sierplanten gekweekt in heel Europa en Noord-Amerika.


(Afbeelding: Creative Commons Licentie)

 1. Siberische dwergden (Pinus pumila)

De Siberische dwergden (Pinus pumila) is een kleine groenblijvende boom die groeit in de koudste klimaten. Hij kan een maximale hoogte bereiken van ongeveer 12 voet en heeft een kegelvorm. De takken zijn vaak gedraaid en kunnen een roodachtige tint hebben. De naalden zijn klein en donkergroen, met 1-2 naalden per bosje.

De Siberische dwergden komt oorspronkelijk uit Oost-Rusland, Noord-China, Japan en Korea. Hij is bestand tegen temperaturen tot -50 graden Celsius (-58 graden Fahrenheit) en gedijt dus goed in barre omstandigheden.


(Afbeelding: Creative Commons Licentie)

 1. Canarische den (Pinus canariensis)

De Canarische den, Pinus canariensis, is een dennensoort die van nature voorkomt op de Canarische Eilanden en Madeira. Het is een middelgrote boom die een hoogte bereikt van 20-25 m voor mannen en 18-25 m voor vrouwen. De schors van jongere bomen is roodbruin met harsblaasjes, terwijl de schors van oudere bomen ruw en geschubd wordt. De bladeren zijn naaldachtig met een lengte van 3-5 cm, donkergroen van boven met huidmondjes op beide oppervlakken, maar geelgroen van onderen met alleen een bovenste huidmondjeslijn.

Rijpe kegels zijn 6-10 cm lang, met dunne schubben; ze gaan open wanneer ze rijp zijn en laten de zaden los. De zaadkegels worden commercieel geoogst, omdat ze een eetbare noot opleveren die pijnboompit wordt genoemd.

 1. Amerikaanse witte den (Pinus monticola)

De Amerikaanse witte den is een naaldboom uit de Pinaceae-familie. Hij is inheems in Noord-Amerika, maar komt ook voor in Azië.

Hij wordt tot 24,4 meter hoog, met een stam die 45 cm in diameter kan zijn. De takken zijn hangend en groeien omhoog en naar buiten vanaf de stam, die bedekt is met geschubde schors. De naalden zijn lang en slank met spitse punten; ze zijn aanvankelijk meestal groen, maar worden geelbruin naarmate ze ouder worden. De kegels zijn bruinrood als ze zich ontwikkelen, maar worden grijsgeel als ze volwassen worden; ze hebben dunne schubben die opengaan als ze hun zaden loslaten.

 1. Koreaanse den (Pinus koraiensis)

De Koreaanse den (Pinus koraiensis) is een naaldboom die tot 30 meter hoog kan worden. Hij komt oorspronkelijk uit Korea, waar hij vaak wordt gebruikt voor het maken van meubels of eetstokjes. Hij komt ook voor in Japan en China.

De Koreaanse den heeft naalden die 1-3 cm lang zijn en in bundels van vijf groeien. De nieuwe groei aan de bovenkant van de boom is heldergroen, terwijl de oudere groei aan de onderkant een lichtere kleur heeft. De schors is bruin met verticale lijnen erop, als strepen.

De Koreaanse den produceert kegels met zaden erin die lijken op kleine eikels. Deze kegels zijn ongeveer 4 cm lang, half zo breed als ze hoog zijn, en hebben schubben erop in plaats van echte bladeren zoals de meeste andere planten.

 1. Vossenstaartden (Pinus balfouriana)

Foxtail pine (Pinus balfouriana) is een boom die groeit in het zuidwesten van de Verenigde Staten en Mexico. De boom is een soort dennenboom die bekend staat als een "single-seed" den omdat hij slechts één zaadkegel per jaar produceert. Foxtail pine bomen zijn meestal ongeveer 80 voet hoog, maar kunnen in sommige gebieden tot 100 voet hoog worden. Ze hebben blauwgroene naalden en bruine schors. De kegels zijn groen als ze opengaan, maar worden bruin als ze ouder worden.

 1. Bergden (Pinus mugo)

De alpenden is een pijnboomsoort die voorkomt in de Alpen en Oost-Europa. Hij is ook bekend als de Zwitserse alpenden, de Mugo-den, de dwergden, of de Alpenwittebast. De wetenschappelijke naam van de den is Pinus mugo.

Bergdennen groeien op grote hoogte en zijn niet geschikt voor de teelt. Ze groeien in bossen waar ze meestal samenleven met andere naaldbomen zoals sparren of dennen.

 1. Japanse rode den (Pinus densiflora)

De Japanse rode den is een naaldboom die in Japan voorkomt. Hij wordt ook gekweekt in Korea en China, waar hij groeit op hoogtes tot 1600 meter boven de zeespiegel.

De boom heeft een piramidale vorm met een rechte stam en symmetrische takken die in een regelmatig patroon groeien. Hij kan meer dan 30 meter hoog worden. De schors is roodbruin, met schubben die in horizontale patronen zijn gerangschikt. De naalden zijn kort en donkergroen van kleur, met twee rijen aan elke kant van de tak.

 1. Tranenden (Pinus wallichiana)

De Tranenden (Pinus wallichiana) is een naaldboom die groeit in de Himalaya en andere berggebieden in Azië. Hij dankt zijn naam aan zijn vermogen om een extreem koud klimaat te weerstaan, en staat bekend om zijn lange levensduur - sommige exemplaren leven meer dan 400 jaar!


 

 

Wat zijn de toepassingsmogelijkheden?

 
Er is nauwelijks een houtsoort met zoveel mogelijkheden als Grenen! Grenen hout kent zowel voor binnen als voor buiten talloze mogelijkheden. Voor buiten denken we aan: constructiehout (bijvoorbeeld houtskeletbouw), spanten, gelijmd gelamelleerd hout, tuinmeubels, houten palen, sauna's. Geïmpregneerd grenen hout is erg populair als tuinhout. Denk maar aan de vele toepassingen zoals schuttingen, picknicktafels, tuinbanken, blokhutten, tuinkasten.

Voor binnen kunnen we de volgende opsomming maken: plafond en wandbetimmeringen, parketvloeren, trappen, houten voorwerpen, ... Ook de verpakkingsindustrie maakt gretig gebruik van deze houtsoort: kisten, palletten, kratten.

 

Wat zijn de grootste voordelen van dennenhout?

Grenen is een van de meest gebruikte en veelzijdige houtsoorten ter wereld. Het is licht en zacht, en het heeft een hoog vochtgehalte waardoor het gemakkelijk te bewerken is. Het is ook bestand tegen bederf en rot, dus het is ideaal voor gebruik in gebieden met een hoge vochtigheidsgraad of lage temperaturen.

Grenen is een goede keuze voor meubels, vloeren, sierlijsten, lambrisering en houtwerk omdat het gemakkelijk kan worden geschuurd en afgewerkt zonder een vettig laagje achter te laten. Het wordt vaak gecombineerd met andere houtsoorten om unieke nerfpatronen te creëren en de kleur van het eindproduct te versterken. Grenen gaat ook goed samen met andere soorten decoratiestijlen, van rustiek tot modern tot traditioneel, zodat u iets kunt vinden dat aan uw wensen voldoet, of u nu een nieuw huis bouwt of een bestaand huis bijwerkt!

 

Grenen hout kopen: E-woodproducts is sterk in hout!


U kunt dit uiteraard kopen in onze webshop. Op onze pagina Grenen Hout Kopen, bestelt u uw favoriete planken, en wij komen deze persoonlijk bij uw thuis leveren. Hebt u echter nog vragen bij uw (eventuele) bestelling, aarzel dan niet om één van onze specialisten op onze klantenservice te raadplegen. 


Koopadvies Tuinmeubelen