Tuinmeubelen > Koopadvies > Alles over hout > Welke soorten hout > Wat is hardhout?

De verschillende soorten hardhout, hun kenmerken en gebruik. 

 

Wat is hardhout?


Hardhout verwijst over het algemeen naar het hout van loofbomen. De term hardhout komt van de Engelse term "hardwood", wat een boomsoort is, volgens de strikte definitie van hardhout. Hardhout zoals Bala-hout kan bijvoorbeeld vaak zacht en minder duurzaam zijn. Maar in de praktijk word hardhout gebruikt voor de hardere & duurzamere houtsoorten.

Hardhout is de meest voorkomende houtsoort die in meubels wordt gebruikt. De meest gebruikte hardhoutsoorten zijn eiken, esdoorn, walnoot en mahonie.
Verschillende soorten hardhout hebben verschillende kenmerken en toepassingen. Eik staat bijvoorbeeld bekend om zijn sterkte en duurzaamheid, terwijl esdoorn bekend staat om zijn lichte gewicht en hardheid. De algemene kenmerken van hardhout zijn onder meer weerstand tegen bederf, wateropname en warmte-uitzetting. Ze hebben ook een hogere dichtheid dan zachthout en zijn meestal moeilijker om mee te werken of te vormen. 

 
Herkomst van hardhout:

De oorsprong van hardhout is meestal Zuid-Amerika, Centraal-Afrika of Azië


De kleur:

De kleur is doorgaans donkerder van kleur dan naaldhout.


Duurzaamheid:

Onbehandeld hardhout heeft een levensduur van 15-25 jaar of langer, afhankelijk van de soort.
Doorgaans wordt hardhout niet geïmpregneerd. Houtspecialisten raden echter sterk aan om hardhout jaarlijks te behandelen met houtolie.


Toepassingen:

In de Verenigde Staten en West-Europa wordt hardhout gebruikt om vloeren en meubels van te maken. Het wordt ook gebruikt in bouwprojecten en bij het maken van muziekinstrumenten zoals piano's, gitaren en drums. Hardhout wordt ook veel gebruikt in de groenvoorziening vanwege de hardheid waardoor het bestand is tegen waterschade.


Een overzicht van de meest bekende soorten hardhout:

 

Amerikaans en Europees Eikenhout


Eikenbomen bestaan al eeuwen. Ze zijn gebruikt vanwege hun sterke hardhout dat bestand is tegen barre weersomstandigheden zoals vorst, hitte en droogte. Het hout van deze bomen heeft een ongelooflijke levensduur - het kan tot 400 jaar meegaan als het uit een oerbos wordt gekapt. Eikenhout is een duurzaam en duurzaam hout dat wordt gebruikt in meubels, de bouw en andere industrieën. Het is ook een hernieuwbare hulpbron omdat het kan worden hergroeid uit het zaad van de boom. Eikenbossen zijn te vinden in gematigde streken in Europa, Noord-Amerika en Azië.

De meest voorkomende hardhoutsoort die in meubelen wordt gebruikt, is eiken. Het heeft een relatief sterk en dicht nerfpatroon waardoor het duurzaam is voor gebruik in hoogwaardige meubels. Het is ook een van de hardste houtsoorten die op aarde te vinden zijn vanwege de dichtheid en het tanninegehalte, waardoor het bestand is tegen bederf door insecten of schimmels. 
 

 • Duurzaamheidsklasse 4
 • Volumieke massa: 710 kg/m³
 • Drogen: Bij het drogen in twee stappen, geef dit echt goede resultaten. Dan is ze stabiel van vorm. 
 • Goed te bewerken. 

 

 

 

Mahonie hardhout

 

Afrikaans mahonie behoort tot de familie Meliaceae en komt uit tropisch Afrika. Verschillende soorten bomen leveren Mahoniehout.  Mahonie is een mooie, sterke en veelgebruikte houtsoort. Het heeft vele toepassingen - meubelproductie & constructie evenals jachtbouw. De roodbruine kleur is het bepalende kenmerk, maar het heeft ook andere kleuren, zoals goudbruin, grijsachtig chocoladebruin, melkchocoladebruin en donker fawn. Mahonie heeft veel eigenschappen die het gemakkelijker maken om mee te werken - het is lichtgewicht en de fijne korrels maken draaien, beeldhouwen en houtsnijwerk robuuster.Hout is een andere typische keuze voor interieurartikelen in grote boten. Het is ook populair bij bouwers van muziekinstrumenten, het hout is bijzonder geschikt voor de klankkast van duurdere gitaren.
 

 • Duurzaamheidsklasse 3
 • Volumieke massa: 530 tot 750 kg/m³ bij houtvochtgehalte van 15 procent relatief luchtvochtgehalte
 • Drogen: Dit gaat gemakkelijk, maar planken vervormen daarbij soms door inwendige spanningen.
 • Gemakkelijk te bewerken.
hardhout muziekinstrument
 

 

Azobé hardhout.

 

Azobé is een hardhout dat steeds populairder wordt in de wereld van vloeren. Het heeft een geweldige houtnerf en ziet eruit als een prachtige aanvulling op elk huis met zijn natuurlijke warmte, charme en tijdloos design.

Azobé hardhout is een houtsoort die wordt gemaakt van Afrikaanse mahoniebomen. Het heeft een erg donkere kleur en het nerfpatroon is best interessant. De hoge dichtheid van deze houtsoort maakt het sterk en bestand tegen aantasting. Azobé is een exotisch hardhout dat afkomstig is uit de regio van het Afrikaanse regenwoud. Het is gebruikt vanwege zijn natuurlijke schoonheid en duurzaamheid in meubels en architecturale projecten zoals vloeren, plafonds, deuren en muren. Dit milieuvriendelijke hout is ook beter bestand tegen krassen dan andere houtsoorten zoals eiken. Behalve dat het een mooie roodbruine kleur heeft, voelt het een beetje olieachtig aan bij aanraking.


 
 • Duurzaamheidsklasse 1
 • Volumieke massa: 1050 kg/m³ bij houtvochtgehalte van 15 procent relatief luchtvochtgehalte
 • Drogen: Azobé hout droogt zeer langzaam
 • Trekt snel krom en daarom niet geschikt als terrasplank of lange onderbalken onder uw terras
hardhouten schutting
 
 

 

Bankirai hardhout

 

Bankirai, ook wel Bangkirai, Balau of Selangan batu genoemd, is een tropisch hardhoutsoort dat groeit in Maleisië, Indonesië, Filipijnen, Vietnam en Thailand. De bomen uit deze Shoreagroep worden doorgaans zo’n 35 meter hoog, met uitschieters van 60 meter. De diameter van de stam is gemiddeld iets meer dan een halve meter, maar kan in extremere gevallen ook zo’n 2 meter bereiken.

Bankirai is een hardhout dat 10% dichter is dan andere hardhoutsoorten zoals esdoorn, rode eik en Braziliaanse kers. Dit betekent dat elke plank een groter oppervlak per volume-eenheid heeft dan welk ander hout dan ook. Dit maakt Bankirai de perfecte keuze voor vele projecten zoals meubels, kasten, vloeren en deuren.

 
 • Duurzaamheidsklasse 2
 • Volumieke massa: 950 kg/m³ bij houtvochtgehalte van 15 procent relatief luchtvochtgehalte
 • Zeer populaire hardhoutsoort
 • Kleur: geel/brijsbruine hardhout met een roodachtige tint.
hardhouten vloer
 
 

 

Bilinga hardhout

 

Het Bilinga hardhout wordt beschouwd als een van de meest duurzame en duurzame hardhoutsoorten. Het is zelfs een van de meest gebruikte hardhoutsoorten in de bouw, omdat het bestand is gebleken tegen weer, ongedierte en vuur. Het kan ook gemakkelijk in planken worden gesplitst voor een breed scala aan projecten.

Het gebruik van bilinga hardhout is veel groter dan de meeste mensen beseffen. Het is veel sterker dan eiken en kan worden gebruikt op plaatsen waar het erg moeilijk is om hout te vinden. Het is ook gemakkelijk om mee te werken, waardoor het een veelzijdige en kosteneffectieve optie is voor veel projecten.

Toepassingen: zware onbeschutte draagconstructies; waterwerken; brugdekken; terrassen en hun onderconstructie; buiteninrichting; beeldhouw- en draaiwerk.
 
 • Duurzaamheidsklasse 1
 • Volumieke massa: 750 kg/m³ bij houtvochtgehalte van 15 procent relatief luchtvochtgehalte
 • Goed bewerkbaar
 • Drogen: Bilinga droogt zeer langzaam. 
hardhouten kunst
 
 

Keruing hardhout


Keruing is een houtsoort die oorspronkelijk in China werd gevonden, maar inmiddels door veel landen en culturen is overgenomen. Keruing behoort tot de familie van de Dipterocarpaceae en is de verzamelnaam voor een dertigtal soorten van Dipterocarpus uit vooral Indonesië en Maleisië. Het hout ziet eruit als een reeks concentrische ringen, of als golven op de oceaan. Het is gemakkelijk in te zien waarom Keruing aantrekkelijk zou zijn voor fabrikanten, omdat het patroon van ver kan worden gezien en gemakkelijk kan worden gerepliceerd.

Keruing is populair omdat het zo hard is dat het schokken kan absorberen, waardoor meubels die ervan zijn gemaakt ongevoelig zijn voor krassen met alle behalve de meest ernstige schokken. Bovendien heeft het materiaal geen lijm of andere lijmen nodig omdat het hout sterk genoeg is om zichzelf bij elkaar te houden. Dit maakt productie ongelooflijk goedkoop en gemakkelijk, omdat je geen dure gereedschappen of machines nodig hebt om meubels van Keruing te maken. 

Toepassingen: draagstructuren; divers binnenschrijnwerk zoals parket; vrachtwagen- en wagonbodems; waterwerken en koeltorens.
 
 • Duurzaamheidsklasse 3  
 • Volumieke massa: 800 kg/m³ bij houtvochtgehalte van 15 procent relatief luchtvochtgehalte
 • Drogen: Zeer langzaam
 • Kleur: bruin-geelachtige kleur
hardhouten vloer interieur
 
 

Massaranduba hardhoutMassaranduba is een Braziliaans hardhout met een geschiedenis van uitmuntendheid. Het wordt beschouwd als het meest authentieke hout in Brazilië en wordt gebruikt in veel hoogwaardige producten. Massaranduba wordt al eeuwenlang gebruikt door Braziliaanse meubelmakers vanwege de duurzaamheid en weerstand tegen water, vuur en insecten. Tegenwoordig wordt het gebruikt in hoogwaardige meubelstukken zoals bureaus, banken, eettafels, stoelen, bureaus en meer. De geschiedenis van massaranduba gaat terug tot de 18e eeuw toen Portugese kolonisten in Brazilië aankwamen. De kolonisten brachten Massaranduba-bomen uit Portugal mee die op hun boerderijen en plantages werden geplant.

Deze houtsoort staat bekend om zijn donkerrode kleur. Het droogt zeer langzaam en heeft een sterke neiging tot kromtrekken, plus oppervlakte- en eindscheurvorming. Dit hardhout groeit in Suriname, Guyana's, Brazilië en Midden-Amerka. Het hout is erg sterk, maar makkelijk te bewerken en mooi af te werken. Het is geschikt voor een breed scala aan toepassingen van zeer fijne tot grove constructies, maar wordt vooral gebruikt in de hydraulische en bruggenbouw, paardenboxen en voor tuinhout. 
 
 • Duurzaamheidsklasse 1  
 • Volumieke massa: 1050 kg/m³ bij houtvochtgehalte van 15 procent relatief luchtvochtgehalte
 • Drogen: Het drogen houdt een groot risico op vervormingen en barsten in.
 • Kleur: rozebruin tot purperbruin kernhout (vleeskleurig)
Massaranduba hardhout

 

Kempas


Kempas is een hardhoutsoort die in Noord-Amerika en andere regio's veel wordt verkocht voor vloeren in woningen. Kempas is meestal afkomstig uit het Regent-gebied van Madagaskar, met de grootste opbrengst uit het Mahavavy-Kinkona National Park.

Het hout heeft een unieke uitstraling waardoor het een favoriet is voor high-end meubelen. Het heeft een warme bruine kleur, die lijkt op de kleur van chocolade. Deze houtsoort heeft ook een goede duurzaamheid en hardheid. 


Toepassingen: Parket(vloeren), meubelen (blindwerk), rabatdelen voor gevelbekleding, tuinhout en eventueel binnenbetimmeringen, pallets en in de waterbouw.
 
 • Duurzaamheidsklasse 2  
 • Volumieke massa: 770-1000 kg/m³.
 • Drogen: Zowel aan de open lucht als in de droogruimte is het hout vrij makkelijk te drogen. 
 • Kleur: oranjerood tot donkerbruin van kleur. 
Kempas hardhout
 

 
 
Dit artikel is geschreven door P.B. op 4/3/2022.
E-woodproducts.be, bij ons zit U goed! (+32 484 13 78 50)Meer dan 2700 artikelenMeer dan  5000 m² opslagruimtee-woodproducts.nlMobilier de jardinE-woodproducts Vlaanderen