Hoe zacht houten tuinmeubelen onderhouden (Grenen, Vuren hout en Douglas hout)

.
Grenen hout, vuren hout en douglas zijn zachte houtsoorten. De behandeling en het onderhoud van deze houtsoort vraagt een andere aanpak dan hardhouten en teak tuinmeubels.
 
In dit artikel gaan samen we samen met u, in tijd na welke behandeling uw tuinmeubel nodig heeft.
 

Fase 1: De tuinmeubelen vertrekken vers uit de fabriek richting de verdelers.

 
In de fabriek worden tuinmeubelen in onbehandeld hout gemaakt. Daarna worden ze onder druk geïmpregneerd opdat ze gedurende een lange tijd (jaren!) beschermd zijn tegen allerlei weersinvloeden, schimmels, enzovoort.  
 
In ideale omstandigheden zal de fabrikant de tuinmeubelen een tijd laten drogen, en ze daarna versturen naar de verschillende tuinmeubelwinkels. Omdat er in het hoogseizoen vaak een enorme druk gezet worden op deze fabrikanten, wordt deze stap soms niet gerespecteerd. De tuinmeubelwinkels en verdelers willen hun producten hier en nu! De voorraden slinken of zijn zelfs leeg, en de klanten willen hun bestelling zo snel als mogelijk ontvangen. Héél begrijpelijk, want de zon schijnt, iedereen zit in zijn tuin en wil zoveel als mogelijk genieten van het goede weer.
 
De fabrikant zet de onvoldoende gedroogde afgewerkte houten tuinmeubelen op de truck, en ze vertrekken aan een meerdaagse reis, richting de verdelers. Tijdens deze tocht vormt het natte hout de ideale basis om schimmels te kweken. In de praktijk stellen wij vast dat in het hoofdseizoen (mei-juli) toch wel 1 op 4 trucks ietwat te maken krijgen met dit probleem. De schimmelvorming is vaak minimaal, maar in tijd, en zeker als de tuinmeubels niet voldoende verlucht worden, kan er zichtbare schimmelvorming optreden.
 
Daarnaast kan er ook een groene schijn zijn op de houten planken. Dit is echter geen schimmel, maar een gevolg van het impregneren.
 
 

Wat kan je in deze fase het beste doen als consument? 

 
  1. Het is hoe dan ook belangrijk om het ontvangen product goed te inspecteren. Voelt het hout wat klam en vochtig aan? Is er wat schimmel aan de binnenkant van het pakket op te merken? Dit is dus heel normaal, en wordt bij de verkopers van houten tuinmeubelen omschreven als één van de typische kenmerken van hout. Het is terecht geen reden om het pakket te retourneren.  
  2. Snij het pakket open, en veeg eventuele schimmel weg met een droog doek.
  3. Als het hout inderdaad onvoldoende gedroogd is, dan is dit inderdaad het moment om het hout extra te drogen! Leg alle onderdelen verspreid in een droge omgeving, en zorg voor een goede verluchting.
  4. De groene vlekken (door impregnatie) zijn dus ook een normaal verschijnsel, en kunnen het best bestreden worden door het UV-licht van de zon. Uw tuinmeubel kan bij ontvangst een (licht) groene schijn hebben. Deze groene look zal op 2 dagen verdwijnen als het hout voldoende zonlicht heeft ontvangen.
  5. Pas als de groene schijn verdwenen is, raden we het streng aan om het houten product in te strijken met houtolie. U leest het goed! Ook als is het product geïmpregneerd, zelfs dan raden houtspecialisten het aan om op jaarlijkse basis het tuinmeubel extra te behandelen met houtolie.
 
 

Fase 2: Reinigen van de houten tuinmeubelen

 
Eén van de mooiste momenten is natuurlijk als uw gekochte houten picknicktafel, tuinbank, tuinkast … volledig opgesteld staat in uw tuin of terras. Het object staat er natuurlijk niet alleen om te staan, maar ook om te gebruiken. Kinderen durven snel iets te morsen, maar laten we eerlijk zijn, ook volwassenen kunnen wel eens een vleugje rode wijn op het tafelblad brengen.
 
Hoe kan je het best deze natuurproducten reinigen? Dit doe je het best met water waar er een kleine hoeveelheid zeep aan is toegevoegd. Met een vochtige doek kunt u dan probleemloos het tafelblad proper maken.
 

Fase 3: Winter is coming! 

 
Houten tuinmeubelen gaan langer mee als je ze op een goede manier opbergt in de winter. Binnenshuis deze zaken gaan opbergen is geen evidentie. Onder een carport of onder een afdak is dan vaak wel een goede optie. Op deze plaatsen is er een goede ventilatie, en het product is ook niet onderhevig aan sneeuw of regen.
 

 
Voor sommige houten tuinmeubels bestaan er ook geschikte afdekhoezen. Het product wordt bij deze ook niet blootgesteld aan de regen.
 

Fase 4: Lentekriebels!

 
De eerste zonnestralen, de eerste vlinders in je buik, het eerste terrasje, de korte broeken, … je kent het wel! Maar wat betekent dit voor uw zacht houten tuinmeubel?
 
Hout is iets wat beweegt. Het is onderhevig aan temperatuurschommelingen, en dit elke dag van het jaar. Overdag is het warm, ’s nachts is het koud(er). Door de warmte zet het hout uit, … als het kouder wordt, krimpt ze. Dit heeft een invloed op de bevestigingsonderdelen. Het is dus héél goed mogelijk dat er bepaald schroeven, bouten, … wat los komen te zitten.
 
Daarom raden we u aan om circa maart / april uw houten tuinmeubelproduct eens goed te inspecteren en het bevestigingsmateriaal terug goed aan te schroeven. Bij deze is uw lievelingsobject helemaal klaar voor een prachtige lente en zomer. Geniet ervan!
Dit artikel is geschreven door P.B. op 2/2/2022
E-woodproducts.be, bij ons zit U goed! (+32 484 13 78 50)Meer dan 2700 artikelenMeer dan  5000 m² opslagruimtee-woodproducts.nlMobilier de jardinE-woodproducts Vlaanderen