Hoe onderhoud je tuinmeubelen?

 


Zoals elk product dat buiten staat, heeft tuinmeubilair ook onderhoud en zorg nodig, als u tenminste wilt dat het jaren meegaat ongeacht het gebruikte materiaalsoort: zacht hout, hard hout, wicker, aluminium, kunststof of metaal. Elk materiaal heeft regelmatig onderhoud en zorg nodig.
 

 

Het weer


Het weer is natuurlijk van invloed op tuinmeubilair, en de herfst en winter kunnen zeer schadelijke gevolgen hebben.

Indien het houten tuinmeubilair betreft, kan het hout door de hitte van de zon in de warmste maanden verweren en uitdrogen. Hierdoor kunnen bevestigingen, bouten, schroeven enz. los gaan zitten, waardoor op zijn beurt verbindingen losgaan. Controleer ze regelmatig. Het weer en de luchtvochtigheidsgraad van de lucht heeft ook een nadelige invloed op het hout, en als u dit niet goed behandelt, krijgt u al gauw spleten en scheuren te zien. Dit vermelden wij ook duidelijk in ons artikel: "de kenmerken van hout". U dient u altijd bewust te zijn van de weersomstandigheden en uw onderhoud achtereenvolgens afstemmen aan de opeenvolgende jaargetijden. Zo kunt u het overwegen om het meubilair af te dekken of binnen te zetten tijdens de wintermaanden. 

Wat betreft de kussens bewaart u ze best in een waterdichte omgeving, zoals bijvoorbeeld een tuinkast. Kussens van tuinmeubilair zijn immers zelden waterbestendig.

Wickermeubilair wordt tijdens de winter erg stijf, net zoals het door de hitte van de zon iets elastischer wordt. 
 

Regelmatig onderhoud


Het beste kunt u het tuinmeubilair met enige regelmaat onderhouden. Bij deze zorgt u ervoor dat uw aangekochte producten nog jaren meegaan. Het onderhoud dient uit 3 zaken te bestaan:
 
  • Reiniging van tuinmeubilair
  • Controleren van bevestigingen, montage-elementen en de stevigheid van de verbindingen
  • Behandelen van de meubels. 
 

Reiniging van tuinmeubilair


Uw houten meubilair heeft geregeld onderhoud nodig om schimmel, zwammen of aantasting door ongedierte te voorkomen. Warm zeepsop is in het algemeen voldoende, indien regelmatig toegepast. Voor sterker verontreinigd meubilair, zoals picknicktafels, kunt u ook gebruikmaken van een bleekmiddel houdende oplossing. U kunt ook uw eigen schoonmaakmiddel samenstellen, met een kopje huishoudammonia, een half kopje azijn en vier liter warm water.
 
Lees hier het artikel: Hoe houten tuinmeubelen onderhouden? (Grenen hout, Vuren hout en Douglas hout)

Wat betref Wicker Meubilair moet Wicker regelmatig een wasbeurt krijgen. U kunt ook met een zachte borstel of een stofzuiger het vuil en stof verwijderen dat in het dichte vlechtwerk is blijven zitten. Controleer het vlechtwerk regelmatig en zet de strengen die eventueel van hun plaats zijn geraakt weer op hun plaats. Gebruik geen schuimend schoonmaakmiddel, aangezien dit in het vlechtwerk blijft zitten en uiteindelijk schade aanricht.  

Aluminium meubels is gelukkig een erg onderhoudsvriendelijk materiaal. Je kan er dus echt optimaal van genieten. We raden u aan om een paar keer per jaar het product schoon te maken. Je start het beste met een vochtig doek. Dit kan je meerdere keren tijdens het seizoen doen om zo de kleine vuiltjes snel te verwijderen.

In het algemeen raden we geen sterk agressieve schoonmaakmiddelen aan omdat deze het materiaal kunnen aantasten.
 

Controleren van de bevestigingen, de montage-elementen en de stevigheid van de verbindingen.


Het tuinmeubelstuk wordt in de meeste gevallen ongemonteerd geleverd. Het bijhorende bevestigingsmateriaal alsook de instructies vindt u steevast terug in het pakket. U kunt meteen aan de slag om het geheel op een goede manier te monteren. Hierna kunt u voor een lange tijd van het meubeltuk genieten. Maar na verloop van tijd, zullen onder andere door weersinvloeden, of indien het meubelstuk soms eens op een andere plaats wordt gezet, bepaalde verbindingsonderdelen wat los komen te zitten. We raden het aan om na elke winter, en dus voor de start van de lente, de montage-elementen terug wat aan te spannen, aan te schroeven, ... Bij deze bent u terug helemaal klaar voor een prachtige lente en zomer! 


Behandelen van de tuinmeubels


De overgrote meerderheid van de houten tuinmeubelen zijn reeds in de fabriek geïmpregneerd (of behandeld). Toch adviseren houtexperts om 1 x per jaar de houten producten zelf nog eens extra te behandelen met houtolie. Dit is het geval voor alle houtsoorten, en dus voor alle zachthout en hardhout.