Hoe onderhoud je tuinmeubelen?

 


Zoals elk product dat buiten staat, heeft tuinmeubilair ook onderhoud en zorg nodig, als u tenminste wilt dat het jaren meegaat ongeacht het gebruikte materiaalsoort: zacht hout, hard hout, wicker, aluminium, kunststof of metaal. Elk materiaal heeft regelmatig onderhoud en zorg nodig.
 

 

Het weer


Het weer is natuurlijk van invloed op tuinmeubilair, en de herfst en winter kunnen zeer schadelijke gevolgen hebben.

Indien het houten tuinmeubilair betreft, kan het hout door de hitte van de zon in de warmste maanden verweren en uitdrogen. Hierdoor kunnen bevestigingen, bouten, schroeven enz. los gaan zitten, waardoor op zijn beurt verbindingen losgaan. Controleer ze regelmatig. Het weer en de luchtvochtigheidsgraad van de lucht heeft ook een nadelige invloed op het hout, en als u dit niet goed behandelt, krijgt u al gauw spleten en scheuren te zien. Dit vermelden wij ook duidelijk in ons artikel: "de kenmerken van hout". U dient u altijd bewust te zijn van de weersomstandigheden en uw onderhoud achtereenvolgens afstemmen aan de opeenvolgende jaargetijden. Zo kunt u het overwegen om het meubilair af te dekken of binnen te zetten tijdens de wintermaanden. 

Wat betreft de kussens bewaart u ze best in een waterdichte omgeving, zoals bijvoorbeeld een tuinkast. Kussens van tuinmeubilair zijn immers zelden waterbestendig.

Wickermeubilair wordt tijdens de winter erg stijf, net zoals het door de hitte van de zon iets elastischer wordt. 
 

Regelmatig onderhoud


Het beste kunt u het tuinmeubilair met enige regelmaat onderhouden. Bij deze zorgt u ervoor dat uw aangekochte producten nog jaren meegaan. Het onderhoud dient uit 3 zaken te bestaan:
 

1. Reiniging van tuinmeubilair


Uw houten meubilair heeft geregeld onderhoud nodig om schimmel, zwammen of aantasting door ongedierte te voorkomen. Warm zeepsop is in het algemeen voldoende, indien regelmatig toegepast. Voor sterker verontreinigd meubilair, zoals picknicktafels, kunt u ook gebruikmaken van een bleekmiddel houdende oplossing. U kunt ook uw eigen schoonmaakmiddel samenstellen, met een kopje huishoudammonia, een half kopje azijn en vier liter warm water.
 
Lees hier het artikel: Hoe houten tuinmeubelen onderhouden? (Grenen hout, Vuren hout en Douglas hout)

Wat betref Wicker Meubilair moet Wicker regelmatig een wasbeurt krijgen. U kunt ook met een zachte borstel of een stofzuiger het vuil en stof verwijderen dat in het dichte vlechtwerk is blijven zitten. Controleer het vlechtwerk regelmatig en zet de strengen die eventueel van hun plaats zijn geraakt weer op hun plaats. Gebruik geen schuimend schoonmaakmiddel, aangezien dit in het vlechtwerk blijft zitten en uiteindelijk schade aanricht.  

Aluminium meubels is gelukkig een erg onderhoudsvriendelijk materiaal. Je kan er dus echt optimaal van genieten. We raden u aan om een paar keer per jaar het product schoon te maken. Je start het beste met een vochtig doek. Dit kan je meerdere keren tijdens het seizoen doen om zo de kleine vuiltjes snel te verwijderen.

In het algemeen raden we geen sterk agressieve schoonmaakmiddelen aan omdat deze het materiaal kunnen aantasten.
 

2. Controleren van de bevestigingen, de montage-elementen en de stevigheid van de verbindingen.


Het tuinmeubelstuk wordt in de meeste gevallen ongemonteerd geleverd. Het bijhorende bevestigingsmateriaal alsook de instructies vindt u steevast terug in het pakket. U kunt meteen aan de slag om het geheel op een goede manier te monteren. Hierna kunt u voor een lange tijd van het meubeltuk genieten. Maar na verloop van tijd, zullen onder andere door weersinvloeden, of indien het meubelstuk soms eens op een andere plaats wordt gezet, bepaalde verbindingsonderdelen wat los komen te zitten. We raden het aan om na elke winter, en dus voor de start van de lente, de montage-elementen terug wat aan te spannen, aan te schroeven, ... Bij deze bent u terug helemaal klaar voor een prachtige lente en zomer! 


3. Behandelen van de tuinmeubels


De overgrote meerderheid van de houten tuinmeubelen zijn reeds in de fabriek geïmpregneerd (of behandeld). Toch adviseren houtexperts om 1 x per jaar de houten producten zelf nog eens extra te behandelen met houtolie. Dit is het geval voor alle houtsoorten, en dus voor alle zachthout en hardhout.

 Onderhoud van houten tuinmeubilair
.
.
Onderhoud van Douglas, Vuren Houten of Grenen (zacht hout)

Vuren houten, Douglas en grenen meubels kunnen doorheen het jaar gereinigd worden met water waar een kleine hoeveelheid zeep is toegevoegd. Gebruik hiervoor een zachte borstel of doek. Om het product op een langere termijn goed te beschermen, dient u deze jaarlijks met houtolie in te strijken. Als je ze echter niet hebt onderhouden,
 zullen grenen en vuren houten tuinmeubels de neiging hebben om grijs te worden. In ons volledige artikel over "Hoe houten tuinmeubelen onderhouden? (zacht hout)" lees je ook je deze terug kan opvrolijken. 

Onderhoud van Hardhout

Tuinmeubilair gemaakt uit hardhout hebben weinig onderhoud nodig. Ze zijn veel meer weersbestendig dan zacht hout. Een nadeel is dan weer dat ze sneller vergrijzen, maar dit proces kan je tegengaan door een gepast onderhoud. We raden het aan om eerst je tuinmeubel op te schuren waarna je het instrijkt met houtolie. Het dagelijkse onderhoud, aan de andere kant, kan gebeuren met een droge doek zonder toevoeging van een specifiek product. Als er een blijvende vlek is, kan u deze licht bijschuren.  

Onderhoud van Teak

Teak hout is erg weersbestendig, en kan dan ook zonder veel extra maatregel overwinteren. Na de winter volstaat het om het teak hout te reinigen met een teak-protector. Tijdens het zonnige seizoen, kan je met groene zeep en een licht vochtige doek de teak hout meubels oppoetsen. De natuurlijke olie die aanwezig is in het teakhout in combinatie met de zeep zorgt voor een natuurlijke uitstraling en voorkomt vetvlekken. Daarbij verkleurt het hout minimaal. 
 
Tuinmeubelen behandelen olie

 
 

Onderhoud van metaal


Staal en metaal kunnen worden gereinigd met schoon water waaraan er zeep is toegevoegd. U kunt er ook een roeststop-product aan toevoegen om de verspreiding van roes te beperken. Als er krassen zijn, kan je deze wegwerken met pennen of spuitbussen in de kleur van je tuinmeubel. 

Berg je metalen meubelen op tijdens de koudere seizoenen en dek ze af met een ademend zeildoek.
.
 

Onderhoud van textieleen


Deze buitenmeubels zijn redelijk onderhoudsvriendelijk, de stoffen worden gereinigd met proper water en zachte zeep.

Vergeet niet om uw buitenmeubilair bij koud weer binnen te halen om de levensduur ervan te verlengen. Bescherm uw stoffen meubelen tegen stof met afdekhoezen. Wees echter voorzichtig. De beschermhoezen moeten lucht laten circuleren om condensatie te voorkomen.

 

Onderhoud van aluminium

 
Omdat aluminium gemakkelijk te onderhouden is, wordt het vaak ook gebruikt bij het ontwerpen van tuinmeubilair. Dat zegt genoeg. Het is dus voldoende om een sopje te maken van water en groene zeep om zo je meubelstuk schoon te maken. Wens je één stap verder te gaan, en wilt u ook het product extra beschermen, dan bestaan er talloze aluminium beschermproducten op de markt. 
 

Onderhoud van wicker

 

Buitenmeubilair gemaakt van kunststof vlechtdraad zoals wicker mogen in de winter blijven buiten staan, maar met één belangrijke kanttekening, ... je mag ze niet gebruiken. De reden is dat wicker gevoelig is aan koudere temperaturen. Door de lage temperatuur verhardt het kunststof en als je er dan gaat op zitten, dan kan het materiaal gaan afknappen.