Wat is tuinmeubilair en waarom zou je het moeten onderhouden?

 


Tuinmeubels zijn een aanwinst voor elk huis. Het biedt de mogelijkheid om een ruimte te creëren die zowel functioneel als mooi is. 

Het is belangrijk om tuinmeubilair te onderhouden, omdat het kan worden beschadigd door de elementen der natuur of door regelmatige slijtage.


Het onderhouden van tuinmeubilair hoeft niet moeilijk te zijn als u zich aan deze eenvoudige richtlijnen houdt:
 

1) Reinig uw tuinmeubilair met een zachte doek en een milde zeepoplossing. Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën die het oppervlak van het hout of ander materiaal waaruit uw meubel is gemaakt kunnen beschadigen.

2) Inspecteer uw tuinmeubilair en noteer alle onderdelen die vervangen of gerepareerd moeten worden.

3) Berg uw tuinmeubels tijdens het winterseizoen op, zodat ze niet barsten door vocht, sneeuw, ijs, enz.

4) Betreft het houten tuinmeubilair, dan adviseren we om het hout jaarlijks te behandelen met houtolie.

 

 

1. Reiniging van tuinmeubilair:


Elke soort tuinmeubelen vraagt een andere aanpak. We maken een onderscheid tussen houten, wicker, aluminium en metalen tuinmeubels.
 

Reiniging van houten tuinmeubels:

Het schoonmaken van houten tuinmeubelen kan een vervelende klus zijn, maar dat hoeft het niet te zijn. Met de juiste kennis en het juiste gereedschap maak je je meubelen schoon zonder ze te beschadigen. Met deze tips maak je houten tuinmeubelen schoon.

1) Gebruik water en zeep om het vuil van het oppervlak van het meubel te verwijderen.

2) Schrob met een borstel voor hardnekkige vlekken.

3) Breng olie of was aan op het oppervlak ter bescherming tegen vocht en vochtigheid. 

Reiniging van wicker (rieten) tuinmeubels:
 
Om je Wicker meubelen in goede staat te houden, is het belangrijk om ze regelmatig schoon te maken. U kunt een zachte borstel of stofzuiger gebruiken om vuil en stof te verwijderen dat zich in de dichte vlecht heeft verzameld. Controleer de vlecht regelmatig en vervang eventuele lokken die zijn uitgegleden. Gebruik geen schuimend wasmiddel, want dat plakt aan de vlecht en kan uiteindelijk schade veroorzaken.

Reiniging van aluminium tuinmeubels: 

Aluminium is gelukkig een erg onderhoudsvriendelijk materiaal. Je kan er dus echt optimaal van genieten. We raden u aan om een paar keer per jaar het product schoon te maken. Om je aluminium tuinmeubelen schoon te maken, heb je wat basisbenodigdheden nodig. Je hebt een emmer, zeep of wasmiddel, water en een schrobborstel nodig. Giet eerst de zeep in de emmer met water. Dompel vervolgens de schrobborstel in het mengsel en schrob al het vuil dat op uw stoel zit weg. Spoel af met schoon water en droog af met een handdoek. Dit kan je meerdere keren tijdens het seizoen doen om zo de kleine vuiltjes snel te verwijderen.

Reiniging van metalen tuinmeubels: 
 

Metalen meubelen kunnen een geweldige aanvulling zijn op de tuin, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze schoon en vrij van roest is. De eerste stap bij het reinigen van metalen tuinmeubelen is het verwijderen van al het vuil. Gebruik een schrobborstel met wat zeep en water of gebruik een chemische reiniger. Was het meubel vervolgens met water voordat u het afdroogt met een handdoek. Zorg ervoor dat u alle oppervlakken afdroogt, inclusief de poten en verbindingen van het meubel. Breng tot slot wat olie of was aan op uw metalen tuinmeubelen om ze er glanzend en nieuw uit te laten zien.


In het algemeen raden we geen sterk agressieve schoonmaakmiddelen aan omdat deze het materiaal kunnen aantasten.
 

2. Controleren van de bevestigingen, de montage-elementen en de stevigheid van de verbindingen.


Het tuinmeubelstuk wordt in de meeste gevallen ongemonteerd geleverd. Het bijhorende bevestigingsmateriaal alsook de instructies vindt u steevast terug in het pakket. U kunt meteen aan de slag om het geheel op een goede manier te monteren. Hierna kunt u voor een lange tijd van het meubeltuk genieten. Maar na verloop van tijd, zullen onder andere door weersinvloeden, of indien het meubelstuk soms eens op een andere plaats wordt gezet, bepaalde verbindingsonderdelen wat los komen te zitten. We raden het aan om na elke winter, en dus voor de start van de lente, de montage-elementen terug wat aan te spannen, aan te schroeven, ... Bij deze bent u terug helemaal klaar voor een prachtige lente en zomer! 
 

3. Uw tuinmeubels opbergen en beschermen tijdens de winter.


Het is belangrijk om uw tuinmeubelen en decoratiemateriaal in de winter op te bergen omdat het ze beschermt tegen de barre weersomstandigheden. 

Toch wordt het meeste tuinmeubilair tijdens de winter buiten gelaten en zijn deze niet beschermd tegen de elementen. Als u uw tuinmeubelen echter wilt beschermen tegen koud weer en andere buitenelementen, zijn er een paar manieren om dit te doen. Een manier om uw tuinmeubelen tegen de kou te beschermen, is door ze tijdens de wintermaanden af te dekken met een zeil of deken. 


4. Behandelen van houten tuinmeubels


De overgrote meerderheid van de houten tuinmeubelen zijn reeds in de fabriek geïmpregneerd (of behandeld). Toch adviseren houtexperts om 1 x per jaar de houten producten zelf nog eens extra te behandelen met houtolie. Dit is het geval voor alle houtsoorten, en dus voor alle zachthout en hardhout.


Dit artikel is geschreven door P.B. op 2/2/2022.
 

 

E-woodproducts.be, bij ons zit U goed! (+32 484 13 78 50)Meer dan 2700 artikelenMeer dan  5000 m² opslagruimtee-woodproducts.nlMobilier de jardinE-woodproducts Vlaanderen