Tuinmeubelen > Koopadvies > Alles over hout > Hout impregneren

Hout impregneren

 

De meeste houten producten uit het E-woodproducts gamma zijn onder hoge druk geïmpregneerd. Tijdens dit proces dringt het impregneermiddel diepgaand in het hout, waardoor deze laatste bestand wordt tegen onder meer aantasting van schimmels, zwammen, insecten en extreme weersomstandigheden.  

Via deze behandeling creëren we erg duurzaam hout dat jarenlang zijn optimale conditie behoud. 

Toch adviseren wij om uw houtproduct extra te behandelen met RESTOL Houtolie. Dit moet de duurzaamheid van uw product nog extra verlengen. 

Op de productfiche kunt u telkens nalezen of het betreffende product al dan niet behandeld (lees: onder druk geïmpregneerd is). Indien een product niet behandeld is, benoemen we deze als "NATUUR".

 

 

Impregneren onder druk


Impregneren onder druk is tegenwoordig de meest toegepaste techniek om hout te verduurzamen. Het wordt uitgevoerd in gesloten vaten door het onder druk en in vacuüm toevoegen van het impregneermiddel en heeft een aantal voordelen ten opzichte van drukloze methoden. Men bereikt er grotere- en meer uniforme indringdiepten mee, omdat de omstandigheden kunnen worden bestuurd en gevarieerd. Men kan deze behandelingen op grote schaal uitvoeren, weliswaar tegen hoge beginkosten en betrekkelijk hoge bedrijfskosten. Met deze methode worden wereldwijd palen, balken en planken behandeld. Er zijn kleine verschillen in de behandeling, maar de basis komt allemaal op hetzelfde neer, ongeveer als volgt:

  • Men gebruikt ronde vaten waar het hout op karren geladen in wordt gereden. Deze wordt hermetisch afgesloten. De impregneerketel wordt op afschot gezet zodat, wanneer het proces klaar is, er geen overtollig impregneermiddel tussen het hout zit.
  • De impregneerketel wordt vacuüm gezogen, dat zorgt ervoor dat de lucht uit de impregneerketel gaat en dat de houtcellen open gaan staan.
  • De impregneerketel wordt vervolgens met het impregneermiddel gevuld.
  • Er wordt hydraulische overdruk toegepast, waarbij het impregneermiddel in het hout geperst wordt.
  • Vervolgens zorgen pompen ervoor dat het overtollige impregneermiddel wordt afgevoerd en teruggaat naar de voorraadtank.
  • Men gaat door met pompen totdat er geen impregneermiddel meer wordt afgevoerd, dit zal weer een vacuüm in de ketel opleveren.
  • De impregneerketel wordt drukloos gemaakt en weer horizontaal gezet. Het hout wordt vervolgens uit de ketel gereden waarna het nog enige tijd wordt opgelat om te drogen. Daarna is het gereed voor gebruik.

Het proces is volledig computergestuurd. De computer berekent hoeveel impregneermiddel er in het hout geperst moet worden en stopt automatisch als deze hoeveelheid bereikt is. Ook wordt er geregistreerd hoeveel hout en van welke klant er in de ketel zit. Elke charge wordt bewaard zodat na een aantal jaren nog bekeken kan worden hoe het proces van de desbetreffende ketel verlopen is.

Dit proces met een autoclaaf kan toegepast worden met verschillende impregneermiddelen.

Hoe kan je je aangekochte houten tuinmeubel het beste onderhouden?

 

1. Span de moeren aan na de wintermaanden.

 

Tijdens de wintermaanden kan het ’s nachts erg koud worden, waardoor het hout van uw E-woodproduct zal inkrimpen en tijdens de dag opnieuw zal uitzetten. Daardoor kunnen de moeren van de tafels of banken een beetje loskomen en is het nodig om die rond maart weer goed vast te zetten. Op die manier kunt u de hele lente en zomer lang genieten van een zeer stabiele picknicktafel of tuinbank.

 

2. Zet uw tafel tijdens de wintermaanden binnen / bedek ze met een beschermhoes / behandel ze met houtolie
 

Tijdens de kille en vochtige wintermaanden zijn de weersomstandigheden niet optimaal om uw E-woodproduct goed te beschermen. Het geïmpregneerde hout zal ook bij regen of sneeuw zijn kwaliteit behouden, maar de kleur van het hout kan iets grijzer worden. Dit is een natuurlijk fenomeen, wat u kunt tegengaan door de volgende maatregelen:

 

 
TIPGebruik nooit een hogedrukreiniger om uw E-woodproduct te reinigen. De krachtige waterstraal zal de natuurlijke waslaag van het hout beschadigen.
E-woodproducts.be, bij ons zit U goed! (+32 484 13 78 50)Meer dan 2700 artikelenMeer dan  5000 m² opslagruimtee-woodproducts.nlMobilier de jardinE-woodproducts Vlaanderen