Impregneren van hout onder hoge druk

 

Duurzaamheid van houtproducten

 

De meeste houten producten uit het E-woodproducts gamma zijn reeds onder hoge druk geïmpregneerd. Tijdens dit proces dringt het impregneermiddel diepgaand in het hout, waardoor deze laatste bestand wordt tegen onder meer aantasting van schimmels, zwammen, insecten en extreme weersomstandigheden. Via deze behandeling creëren we erg duurzaam hout dat jarenlang zijn optimale conditie behoudt.

Toch adviseren wij om uw houtproduct jaarlijks extra te behandelen met RESTOL Houtolie. Dit moet de duurzaamheid van uw product nog extra verlengen. Op de productfiche kunt u telkens nalezen of het betreffende product al dan niet behandeld (lees: onder druk geïmpregneerd is).





 

 

Zelf impregneren

 

Het is mogelijk om uw onbehandeld hout ook zelf te impregneren met dit impregneermiddel. U kunt zelfs kiezen tussen verschillende soorten kleuren. Een alternatief voor impregneermiddel is houtolie. U kunt dus ook onbehandeld hout beschermen met degelijke houtolie.

 

Impregneren onder druk (het industriële proces)

 

Impregneren onder druk is tegenwoordig de meest toegepaste techniek om hout te verduurzamen. Het wordt uitgevoerd in gesloten vaten door het onder druk en in vacuüm toevoegen van het impregneermiddel en heeft een aantal voordelen ten opzichte van drukloze methoden. Men bereikt er grotere- en meer uniforme indringdiepten mee, omdat de omstandigheden kunnen worden bestuurd en gevarieerd. Men kan deze behandelingen op grote schaal uitvoeren, weliswaar tegen hoge beginkosten en betrekkelijk hoge bedrijfskosten. Met deze methode worden wereldwijd houten palen, balken en planken behandeld. Er zijn kleine verschillen in de behandeling, maar de basis komt allemaal op hetzelfde neer, ongeveer als volgt:

 

  • Men gebruikt ronde vaten waar het hout op karren geladen in wordt gereden. Deze wordt hermetisch afgesloten.

  • De impregneerketel wordt vervolgens vacuüm gezogen, dat zorgt ervoor dat de lucht uit de impregneerketel gaat en dat de houtcellen open gaan staan.

  • De impregneerketel wordt vervolgens gevuld met het impregneermiddel.

  • Er wordt hydraulische overdruk toegepast, waarbij het impregneermiddel in het hout geperst wordt.

  • Pompen zorgen ervoor dat het overtollige impregneermiddel wordt afgevoerd en teruggaat naar de voorraadtank.

  • Men gaat door met pompen totdat er geen impregneermiddel meer wordt afgevoerd, dit duurt meestal ongeveer een paar uur.

  • Het hout wordt vervolgens uit de impregneerketel gehaald en is klaar voor gebruik.

 

Impregneren onder hoge druk is een gespecialiseerde techniek die vereist dat er specifieke machines en opleiding worden gebruikt. Het is aan te raden om een professioneel bedrijf in te huren om het impregneren voor u uit te voeren, in plaats van het zelf te doen. Dit garandeert de kwaliteit van het eindproduct en de veiligheid van de gebruikers.

En zo beschermt u de houten producten voor de langere termijn. Laat uw houtproducten behandelen met RESTOL Houtolie voor een extra bescherming.

 

Welke houtsoorten zijn geschikt voor impregneren en waarom?

 

Wanneer u overweegt om hout te impregneren, is het belangrijk om te weten welke houtsoorten geschikt zijn voor deze behandeling. Impregneren onder hoge druk is een techniek die gebruikt wordt om hout te beschermen tegen onder meer aantasting van schimmels, zwammen, insecten en extreme weersomstandigheden.

Zachte houtsoorten zoals grenen en vuren zijn vaak geschikt voor impregneren, omdat deze soorten hout meer porositeit hebben, wat betekent dat er meer ruimte tussen de houtcellen is. Hierdoor kan het impregneermiddel dieper in het hout dringen en het hout beter beschermen. Deze houtsoorten zijn vaak gebruikt voor constructies zoals schuttingen, veranda's of andere buiten toepassingen.

Hardhoutsoorten zoals teak, eiken of ipe worden echter nooit geïmpregneerd. Deze houtsoorten hebben een hogere dichtheid en minder porositeit, waardoor het impregneermiddel minder effectief zal zijn. Bovendien, veel hardhoutsoorten hebben natuurlijke oliën die hen beschermen tegen rot en insecten. Dit maakt ze minder gevoelig voor aantasting en zorgt voor een langere levensduur, zonder behoefte aan impregnatie. Hardhoutsoorten zijn vaak gebruikt voor meubelen, parketvloeren, terrassen of andere toepassingen waar een lange levensduur en duurzaamheid vereist is.

Het is belangrijk om te weten welke houtsoorten geschikt zijn voor impregneren, zodat u de juiste keuze kunt maken voor uw specifieke toepassing. Als u twijfelt over de geschiktheid van een bepaalde houtsoort, raadpleeg dan een professioneel bedrijf voor advies. Zo kunt u ervoor zorgen dat uw houtproducten beschermd zijn en een lange levensduur hebben.
 


Wat is Tanalith impregneermiddel en hoe wordt het gebruikt voor houtverduurzaming?

 

Tanalith is een watergedragen koperchromiumazijn (CCA) behandeling die wordt gebruikt om hout te beschermen tegen rot, schimmel en insecten. Deze behandeling is zeer effectief voor houten constructies zoals palen, balken en planken die buiten staan. Ook voor houten constructies die in contact staan met grond zoals tuinhuisjes, schuttingen, veranda's en bruggen.

Het impregneerproces wordt uitgevoerd in gesloten vaten waarbij het hout onder druk in vacuüm met het impregneermiddel gevuld wordt. Deze techniek wordt gebruikt om grotere en meer uniforme indringdiepten te bereiken. Hierdoor kan men de omstandigheden beter besturen en variëren.

Tanalith is een van de meest gebruikte impregneermiddelen in de houten constructie-industrie en wordt vaak gebruikt voor professionele houtverduurzaming. Het is een gecertificeerd product en voldoet aan de Europese normen voor houtverduurzaming.


 



Koopadvies Tuinmeubelen