Wat zijn de kenmerken van hout?

 


Hout is een prachtig natuurproduct, en is op talloze manieren te verwerken in mooie producten zoals: rozenbogen, tuinkasten, picknicktafels, houten schuttingen, enzovoort. Hout is iets dat leeft en beweegt, en heeft dan ook andere eigenschappen dan kunststof of metaal.  Hout beschermt tegen hitte en geluid, is sterk en toch ook elastisch, goed te bewerken, enzovoort.  Daarenboven is elke boom, elke plank anders. Dit zorgt er dan ook voor dat u een uniek product zult ontvangen. 


Uiteraard kiezen wij en onze houtleveranciers voor de beste kwaliteit hout, maar omdat hout nu net een aantal unieke eigenschappen heeft, raden wij u aan om deze hier onderaan goed na te lezen. Op deze manier sta je niet voor verrassingen.
 

 

Indien u meer wenst te weten over specifieke houtsoorten, dan verwijzen we graag door naar deze artikelen:
 
Wilt u echter meer weten over onderhoud van houten tuinmeubelen, dan kunt u terecht bij:
 
Hoe houten tuinmeubelen onderhouden (grenen, vuren, douglas hout)?
- Hou hardhouten tuinmeubelen onderhouden? (onder constructie)
- Hoe Teak tuinmeubelen onderhouden? (onder constructie)
 
 

De eigenschappen van hout:

 

.
De volgende kenmerken mogen geen reden zijn om het product af te keuren of een klacht in te dienen.
 

Noesten en nerven


Tuinhout is puur natuur. Daar horen noesten, jaarringen en verven bij. Noesten zijn het ideale voorbeeld waarom een houten plank of paal uniek is. Afhankelijk van de soort en de leeftijd kunnen ze verschillende vormen hebben. Grenen en eiken hout hebben doorgaans meer noesten dan vuren hout of hardhout.  Knopen die aan het hout zijn vastgegroeid, worden in de tuinhoutbranche niet als mindere kwaliteit aanzien.
 
   
Een tip: Bent u bezig met een bouwproject, en kan je je storen aan bepaalde planken met noesten? Monteer ze dan uit het zicht of bewaar deze planken voor het laatst. Wellicht hebt u toch nog een aantal planken over. 


Groene vlekjes


Er kunnen soms groene plekjes zichtbaar zijn. Dit is een natuurlijk fenomeen doordat het impregneermiddel reageert met het hars in het hout. Als het blootgesteld wordt aan het zonlicht zal deze groene schijn er uittrekken.  
 

Een tip: Hier geldt één gouden regel: heb wat geduld. De zon schijnt inderdaad niet alle dagen, maar je hebt ze absoluut wel nodig opdat de groene schijn zal verdwijnen. We raden u aan om uw product pas in te smeren met houtlie als de groene schijn is verdwenen.Vlekken en blauwalgen (schimmels)


Dit kan ontstaan omdat de producten niet onder de juiste omstandigheden zijn opgeslagen (namelijk een vochtigheid hoger dan 18 procent).

Een andere (vaak) voorkomende reden is dat de fabrikanten in het hoofdseizoen (mei - juli) ervoor kiezen om de afgewerkte producten zo snel als mogelijk bij de verdelers te brengen. De vraag naar producten is dan immers immens. Een klant wil niet wachten op zijn product. Begrijpelijk. In plaats van deze producten 2 weken te drogen, worden ze meteen op vrachtwagens gezet richting hun klanten. Omdat een rit meestal een paar dagen tot een week duurt, wordt het droogproces niet in gang gezet, integendeel. Binnenin de vrachtwagen is er geen verluchting en aldus een ideale broedplaats voor schimmelvorming. We merken op dat dit eerder de uitzondering is op de regel, maar het kan inderdaad wel eens voorvallen. 

Niet getreurd. We merken op geïmpregneerd hout nu net bestendig is tegen schimmelvorming. Het schimmel (zie foto's) kan heel eenvoudig weggeveegd worden met een droge vod, en klaar is kees.
 
   


VerkleuringVerkleuring is mogelijk door de inwerking van het zonlicht. Nadat het materiaal geïmpregneerd is, heeft zicht vaak een groene schijn. Als het daarna blootgesteld wordt aan het zonlicht, zal het hout zijn natuurlijke kleur aannemen. Toch zal het in tijd terug zijn natuurlijke kleur verliezen en grijs worden (zie laatste foto).. 
 


Kromtrekken van houtHet is mogelijk dat hout krom gaat trekken. Dit kan een gevolg zijn van spanning. Vooral houten palen en balken kunnen kromtrekken, doordat deze aan de bovenzijde sneller vochtig worden, terwijl de onderkant bijna niet vochtig wordt. Dit is dus een normaal verschijnsel en kan niet 100% vermeden worden. Hoe langer de plank, hoe groter de kans op op dit verschijnsel.
 
   

Een tip: Wanneer wij je order leveren en je hout is nat (doordat het bijvoorbeeld in de regen heeft gestaan), laat het hout dan nog even acclimatiseren. Je wil natuurlijk direct met het werk beginnen, maar wanneer je met nat hout aan de gang gaat, is de kans groter dat het krom gaat trekken. Ga dus niet meteen aan de slag en sla het hout op in een afgedekte verpakking. Stockeer je hout nooit in warme ruimtes of in volle zonlicht.  Barsten en splijten


Hout is een natuurlijk product. Omdat het organisch is, wordt het sterk beïnvloed door de omgeving waar ze zich in bevindt. Het wil steeds in balans komen met zijn natuurlijke omgeving. Een stuk hout zal tijdens de verschillende seizoenen altijd uitzetten en krimpen als een gevolg van de relatieve luchtvochtigheid. De barsten en spleten zijn dus heel normaal, en komt omdat het hout uitzet en inkrimpt. 

 

 Hars komt uit het hout


Veel houtsoorten bevatten harslijnen en harszakjes. Dit betekent dat deze houtsoorten harshoudend zijn. Wanneer het dan warm wordt, kunnen deze harsplekken gaan uitvloeien. Heel soms wordt men geconfronteerd met een harsplek in één van de planken. Dit is helaas onvermijdelijk omdat dit een eigenschap is van hout. Hars plakt heel erg. U kunt de hars verwijderen door deze te laten drogen en weg te snijden met een scherp mes.