Doorgaan naar inhoud
Welkom bij E-woodproducts.com | Natuurlijk genieten, Binnen en Buiten! | GRATIS LEVERING
Welkom bij E-woodproducts.com | Natuurlijk genieten, Binnen en Buiten! | GRATIS LEVERING

Wat zijn de kenmerken van hout?

Hout is een prachtig natuurproduct, en is op talloze manieren te verwerken in mooie producten zoals: rozenbogentuinkastenpicknicktafelshouten schuttingen, enzovoort. Hout is iets dat leeft en beweegt, en heeft dan ook andere eigenschappen dan kunststof of metaal.  Hout beschermt tegen hitte en geluid, is sterk en toch ook elastisch, goed te bewerken, enzovoort.  Daarenboven is elke boom, elke plank anders. Dit zorgt er dan ook voor dat u een uniek product zult ontvangen. 


Uiteraard kiezen wij en onze houtleveranciers voor de beste kwaliteit hout, maar omdat hout nu net een aantal unieke eigenschappen heeft, raden wij u aan om deze hier onderaan goed na te lezen. Op deze manier sta je niet voor verrassingen.
 

 

Indien u meer wenst te weten over specifieke houtsoorten, dan verwijzen we graag door naar deze artikelen:
 
Wat is vuren hout?
Wat is grenen hout?
Wat is douglas hout?
Wat is hardhout?  
Wat is teak hout

 
De eigenschappen van hout:


De volgende kenmerken mogen geen reden zijn om het product af te keuren of een klacht in te dienen.
 

Zijn noesten en nerven normaal bij hout?


Knopen en nerven zijn natuurlijk in hout. Ze worden veroorzaakt door de groei van de boom en de manier waarop deze reageert op veranderingen in zijn omgeving. Knopen zijn kleine bultjes die ontstaan wanneer cellen in een boom met verschillende snelheden groeien. Aderen worden vaak gezien als lijnen of strepen van kleur die door een stuk hout lopen. Deze kenmerken kunnen worden gebruikt om verschillende houtsoorten te identificeren.

Tuinhout is puur natuur. Daar horen dus noesten, jaarringen en nerven bij. Knopen zijn het ideale voorbeeld waarom een houten plank of paal uniek is. Afhankelijk van de soort en leeftijd kunnen ze verschillende vormen hebben. Dennen- en eikenhout hebben meestal meer noesten dan vuren- of hardhout. Knoesten die aan het hout zijn vastgegroeid, worden in de tuinhoutindustrie niet als inferieur beschouwd.
 
   
Een tip: Bent u bezig met een bouwproject, en kan je je storen aan bepaalde planken met noesten? Monteer ze dan uit het zicht of bewaar deze planken voor het laatst. Wellicht hebt u toch nog een aantal planken over. 


Groene vlekjes


Er kunnen soms groene plekjes zichtbaar zijn. Dit is een natuurlijk fenomeen doordat het impregneermiddel reageert met het hars in het hout. Als het blootgesteld wordt aan het zonlicht zal deze groene schijn er uittrekken.  Als het om groene vlekken gaat, bestaat er niet zoiets als een normaal aantal. Het aantal groene vlekken kan variëren afhankelijk van de houtsoort, het gebruikte middel en andere factoren.
 

Een tip: Hier geldt één gouden regel: heb wat geduld. De zon schijnt inderdaad niet alle dagen, maar je hebt ze absoluut wel nodig opdat de groene schijn zal verdwijnen. We raden u aan om uw product pas in te smeren met houtlie als de groene schijn is verdwenen.



Schimmels op hout: vlekken en blauwalgen


Schimmels kunnen ontstaan omdat de producten niet onder de juiste omstandigheden zijn opgeslagen (namelijk een vochtigheid hoger dan 18 procent).

Een andere (vaak) voorkomende reden is dat de fabrikanten in het hoofdseizoen (mei - juli) ervoor kiezen om de afgewerkte producten zo snel als mogelijk bij de verdelers te brengen. De vraag naar producten is dan immers immens. Een klant wil niet wachten op zijn product. Begrijpelijk. In plaats van deze producten 2 weken te drogen, worden ze meteen op vrachtwagens gezet richting hun klanten. Omdat een rit meestal een paar dagen tot een week duurt, wordt het droogproces niet in gang gezet, integendeel. Binnenin de vrachtwagen is er geen verluchting en aldus een ideale broedplaats voor schimmelvorming. We merken op dat dit eerder de uitzondering is op de regel, maar het kan inderdaad wel eens voorvallen. 

Niet getreurd. We merken op geïmpregneerd hout nu net bestendig is tegen schimmelvorming. Het schimmel (zie foto's) kan heel eenvoudig weggeveegd worden met een borstel of (vochtig) doekje, en klaar is kees.
 
   


Waarom verkleurt hout in de buitenlucht? Het proces:



Nadat het materiaal geïmpregneerd is, heeft zicht vaak een groene schijn. Als het daarna blootgesteld wordt aan het zonlicht, zal het hout zijn natuurlijke kleur aannemen. Toch zal het in tijd terug zijn natuurlijke kleur verliezen en grijs worden. Hoe dit proces werkt, leggen we graag aan u uit.

Hout verkleurt na verloop van tijd wanneer het wordt blootgesteld aan de aardse elementen (wind, regen, zon, ...). Dit maakt deel uit van de natuurlijke cyclus van hout. Dit gebeurt trouwens met de meeste houtsoorten. Alle houtsoorten bevatten een verscheidenheid aan kleurstoffen die het een specifieke kleur geven. Hout bestaat meestal uit harde buitenplaten en zachte binnenlagen. De binnenste laag wordt het kernhout genoemd en kan behoorlijk dicht of poreus zijn, afhankelijk van de houtsoort die wordt gebruikt. Naarmate de tijd verstrijkt, vergrijst de buitenste laag van het hout weg door erosie en de werking van het zonlicht. 

Het vergrijzen van hout is een langzaam proces. Aanvankelijk worden alleen de buitenste cellagen van het hout lichtgrijs. Wanneer vervolgens vocht op het hout wordt aangebracht, schijnt de buitenste cellaag door. Dit zorgt ervoor dat het hout zijn oorspronkelijke kleur weergeeft als het nat is.  Het hout zal in droge toestand weer de grijze kleur vertonen. Na verloop van tijd is het hout diep vergrijsd en zal het hout ook een grijze aanblik krijgen als het nat is.
 


Kromtrekken van hout



Het is mogelijk dat hout krom gaat trekken. Hout kromtrekken is een proces waarbij hout, meestal zachthout, wordt gebogen of gedraaid. Dit kan een gevolg zijn de combinatie van spanning en vochtigheid. Vooral houten palen en balken kunnen kromtrekken, doordat deze aan de bovenzijde sneller vochtig worden, terwijl de onderkant bijna niet vochtig wordt. Dit is dus een normaal verschijnsel en kan niet 100% vermeden worden. Hoe langer de plank, hoe groter de kans op op dit verschijnsel.
 
   

Een tip: Wanneer wij je order leveren en je hout is nat (doordat het bijvoorbeeld in de regen heeft gestaan), laat het hout dan nog even acclimatiseren. Je wil natuurlijk direct met het werk beginnen, maar wanneer je met nat hout aan de gang gaat, is de kans groter dat het krom gaat trekken. Ga dus niet meteen aan de slag en sla het hout op in een afgedekte verpakking. Stockeer je hout nooit in warme ruimtes of in volle zonlicht.  



Barsten en splijten


Hout is een natuurlijk product. Omdat het organisch is, wordt het sterk beïnvloed door de omgeving waar ze zich in bevindt. Het wil steeds in balans komen met zijn natuurlijke omgeving.

Het stuk hout verandert voortdurend als gevolg van de relatieve vochtigheid. In de winter komt er minder vocht in de lucht en krimpt het hout. In het zomerseizoen daarentegen zal er meer vocht in de lucht zijn en zal het hout uitzetten. Het stuk hout zal altijd verschillende afmetingen hebben, afhankelijk van deze veranderingen in relatieve vochtigheidsniveaus en andere factoren zoals temperatuur.Scheuren en spleten zijn een natuurlijk onderdeel van hout. Het hout zet uit en krimpt, dus het is normaal dat het hout op sommige plaatsen barst of splijt. 

 

 



Hars komt uit het hout


Hars op een zachthouten oppervlak is volkomen normaal. Het is zelfs onvermijdelijk. Hars kan het eerste jaar na afwerking uit het hout komen. Als het warm wordt, kunnen deze harsplekken gaan uitvloeien. Hars plakt heel erg. U kunt de hars verwijderen door deze te laten drogen en weg te snijden met een scherp mes. 

Of heb je al een product in jouw gedachten?

Tik hieronder wat je zoekt.

Vergelijk Producten

{"one"=>"Selecteer 2 of 3 items om te vergelijken", "other"=>"{{ count }} van 3 items geselecteerd"}

Selecteer het eerste item om te vergelijken

Selecteer tweede item om te vergelijken

Selecteer derde item om te vergelijken

Vergelijken