Doorgaan naar inhoud

Wat is bewerkt hout?

Bewerkt hout, ook bekend als samengesteld of vervaardigd hout, verwijst naar een reeks afgeleide houtproducten die zijn gemaakt door houtvezels, -stralen of -platen te binden met behulp van lijmen en andere middelen om nieuwe materialen te creëren die verschillende eigenschappen hebben dan traditioneel massief hout. Deze materialen zijn ontwikkeld om de efficiëntie van houtgebruik te verbeteren en om eigenschappen te bieden die in natuurlijk hout minder voorkomen, zoals grotere weerstand tegen warping, uniformiteit en kosteneffectiviteit.

Soorten Bewerkt Hout

 • Spaanplaat (Particle Board): Gemaakt van houtchips of zaagsel gemengd met een bindmiddel en geperst tot vlakke platen. Gebruikt voor meubels en kasten.
 • MDF (Medium-Density Fibreboard): Bestaat uit fijne houtvezels die onder hoge druk en temperatuur zijn samengeperst. Het is dichter dan spaanplaat en wordt vaak gebruikt voor gedetailleerde en precisiewerk in meubels.
 • Triplex (Plywood): Bestaat uit meerdere lagen houtfineer die in tegenovergestelde richtingen zijn gelijmd voor verhoogde sterkte. Het wordt gebruikt in alles van meubels tot constructie.
 • OSB (Oriented Strand Board): Vervaardigd uit lange stroken hout die zijn georiënteerd in een specifiek patroon en samengeperst met harsen. Het wordt vaak gebruikt als een kosteneffectief alternatief voor triplex in bouwprojecten.
 • LVL (Laminated Veneer Lumber): Een sterke, zware en stabiele houtcomposiet gemaakt door dunne lagen fineer te lijmen. Gebruikt in constructie voor dragende elementen.

Voordelen van Bewerkt Hout

 • Kosten: Over het algemeen goedkoper dan massief hout omdat het kan worden gemaakt van resthout en minder gewenste houtsoorten.
 • Uniformiteit: Bewerkt hout heeft een consistente vorm en grootte en bevat geen knopen of onregelmatigheden, wat het makkelijker maakt om mee te werken.
 • Duurzaamheid: Bepaalde typen bewerkt hout zijn ontworpen om meer vochtbestendig, buigzaam of stevig te zijn dan natuurlijk hout.
 • Milieuvriendelijkheid: Het gebruikt hout dat anders verspild zou worden en kan bijdragen aan bosbeheer door minder afhankelijk te zijn van massief hout.

Overwegingen bij Bewerkt Hout

 • Sterkte: Hoewel sommige bewerkte houtproducten zeer sterk zijn, kunnen ze onder bepaalde omstandigheden minder robuust zijn dan massief hout.
 • Uiterlijk: Veel bewerkte houtproducten missen de natuurlijke uitstraling van massief hout, hoewel dit soms wordt verholpen met fineer of laminaten.
 • Gevoeligheid voor Vocht: Sommige bewerkte houtsoorten kunnen slecht tegen vocht en kunnen uitzetten of kromtrekken in vochtige omgevingen, tenzij speciaal behandeld.

Toepassingen van Bewerkt Hout

Bewerkt hout wordt gebruikt in een breed scala van toepassingen, van meubels en interieurdecoratie tot constructie en verpakking. Afhankelijk van de soort en kwaliteit kan het worden gebruikt voor dragende structuren, decoratieve afwerkingen, vloeren, deuren en nog veel meer.

Conclusie

Bewerkt hout biedt een veelzijdige, kosteneffectieve en soms duurzamere optie voor vele toepassingen waar traditioneel hout wordt gebruikt. Met een breed scala aan producten beschikbaar, kan het worden aangepast aan vrijwel elke behoefte of ontwerp, waardoor het een populair materiaal is in zowel de bouw als de meubelindustrie. Het begrijpen van de eigenschappen, voordelen en beperkingen van bewerkt hout is essentieel voor het maken van geïnformeerde keuzes in uw projecten en ontwerpen.

Vergelijk Producten

{"one"=>"Selecteer 2 of 3 items om te vergelijken", "other"=>"{{ count }} van 3 items geselecteerd"}

Selecteer het eerste item om te vergelijken

Selecteer tweede item om te vergelijken

Selecteer derde item om te vergelijken

Vergelijken
1
Free Gift