Meer dan 150.000 producten
Actie deze maand: GRATIS levering vanaf 200€
Max. 10€ verzendkosten! 

Teak Tuinmeubelen onderhouden.


Als u bent zoals de meeste mensen, zijn uw teakhouten tuinmeubelen (zoals teak tuinbanken of teak-tafels) een kostbaar bezit. Misschien heeft u urenlang het internet afgestruind op zoek naar de perfecte set, en daarna heeft u nog meer tijd en moeite besteed aan een goede verzorging.

Maar wat is "goed onderhouden"? Wat betekent het verzorgen van teakhouten tuinmeubelen? En hoe moet u dat doen? 


Hoe u uw teakhouten meubelen onderhoudt - 3 tips hoe u teakhout kan beschermen

 

Het onderhouden van teakhouten meubelen is een delicaat proces dat een delicate aanpak vereist. Volg deze drie tips om uw teakhouten meubelen op hun best te houden.
 

1. Bescherm uw hout tegen de elementen

Teakhout is van nature olieachtig en bestand tegen rotting, maar kan toch beschadigd raken als het te lang aan de elementen wordt blootgesteld. Als u uw teakhouten meubelen niet buiten gebruikt, bedek ze dan met een beschermende doek of bekleding die speciaal voor buitengebruik is gemaakt. U kunt de meubels ook tijdens de wintermaanden in een garage of schuur opbergen, wanneer ze worden blootgesteld aan harde wind, regen, sneeuw en ijsstormen.

2. Verwijder vuil en viezigheid regelmatig

Als u uw teakhouten meubelen niet wilt beschadigen door te hard te schrobben met agressieve chemicaliën of schoonmaakproducten zoals bleekwater, probeer dan in plaats daarvan natuurlijke methoden te gebruiken: azijn gemengd met water is een effectieve reiniger om schimmel en meeldauw (en zelfs sommige vlekken!) van houten oppervlakken te verwijderen zonder ze te beschadigen.

3. Oliën

Breng na elk seizoen (lente-zomer, herfst-winter) een laagje teakolie aan over het hele oppervlak van uw meubels. Zo voorkomt u scheuren en blijft het hout er fris uitzien!


Hoe u meeldauw van uw teak tuinmeubilair kunt verwijderen - Hoe voorkom en verwijder je schimmels?

 
Schimmel is een probleem dat uw teakhouten meubelen kan ruïneren. Het komt vooral voor als u in een vochtig klimaat woont of als uw meubels worden blootgesteld aan grote hoeveelheden vocht.

De beste manier om schimmel en meeldauw op uw teakhouten tuinmeubelen te voorkomen is ze droog te houden. Als je veel regen hebt, overweeg dan om ze tijdens periodes van zware regenval binnen te zetten. Hoewel u niet veel aan het weer kunt doen, zijn er wel dingen die u kunt doen om schimmel en meeldauw te verwijderen zodra het op uw meubelen begint te groeien.

Om schimmel of meeldauw van uw teakhouten tuinmeubelen te verwijderen, mengt u een oplossing van 3 eetlepels bleekmiddel op 1 liter water en spuit dit op de beschimmelde plek. Gebruik een zachte borstel om het oppervlak te schrobben en spoel het vervolgens af met helder water. 

Insectenschade in teakhout: hoe komt het, en hoe kan je dit identificeren?

 

Teak is een hardhoutsoort die veel wordt gebruikt in meubels en vloeren. Dit hout is gevoelig voor insecten, die schade aan het hout kunnen veroorzaken.

Het meest voorkomende insect in teakhout zijn termieten. Termieten voeden zich met de cellulose en het sap van het hout, wat schade aan de structuur van het teak hout veroorzaakt. De voeding van de termiet veroorzaakt verkleuring en een golvend patroon op het oppervlak van het hout.

Teak heeft een hoge weerstand tegen rot en bederf, maar het kan nog steeds worden beschadigd door insecten. 

Hier zijn enkele tekenen dat je misschien een insectenprobleem hebt:

1. U ziet gaten of kieren in uw hout, vooral rond de randen.

2. Het hout voelt ruw of hobbelig aan

3. Er zijn kleine zwarte puntjes op het oppervlak van uw meubels.

 

Conclusie: Investeer in je teak-meubels om slijtage te voorkomen


Het beste wat u voor uw teakhouten meubelen kunt doen, is erin investeren. Zo voorkomt u de slijtage die het gebruik van dit type meubilair met zich meebrengt.

Teakhout is een goede keuze voor uw buitenmeubilair omdat het zo gemakkelijk te onderhouden is. Het heeft geen speciale zorg nodig en hoeft alleen te worden schoongemaakt met zeep of producten op basis van zeep.

Als u uw teak echter ongerept wilt houden, raden wij u aan te investeren in een teak-houtolie dat het hout beschermt tegen beschadiging door de elementen.

 
Dit artikel is geschreven door P.B. op 3/2/2022.


Koopadvies Tuinmeubelen