Wat is houtolie?


Houtolie is een afwerkingsproduct op natuurlijke basis en dient voor de bescherming van al uw buitenhout, zowel onbehandeld hout, geïmpregneerd hout als hardhout.

Hout is een natuurproduct en bijgevolg gevoelig voor het weer. Regen, zon, wind en temperatuur hebben allemaal invloed op uw hout, het kan krimpen en uitzetten maar ook verkleuren. 
Het ene hout is natuurlijk gevoeliger dan het andere maar vooral regen en zon kunnen op termijn toch problemen veroorzaken.

Net als de menselijke huid heeft hout pigmenten nodig om zich te beschermen tegen de zon. Ten opzichte van de mens heeft hout die pigmenten echter nauwelijks. Daar waar de mens gaat bruinen, gaat ook het hout verkleuren door de UV-stralen van de zon. Dit proces noemen we vergrijzing. Vergrijzing vinden de meeste mensen niet mooi, hout krijgt een levenloze uitstraling door de grijze, lichte kleur. 

En andere negatieve factor is de regen. Nat hout gaat sneller rotten, waardoor het hout zacht en broos wordt en veel minder lang meegaat.
Door nattigheid kunnen ook schimmels en algen ontstaan die aan het hout vreten en voor een lelijke groene aanslag zorgen.

Om deze boosdoeners in te tomen is het aanbevolen uw tuinhout te beschermen met houtolie.
zoek
 
powered by myShop.com

En waarom olie?

 
Olie trekt in de poriën van het hout en beschermt de plank of paal van binnen uit. 
Olie is transparant en zowel verkrijgbaar in vele kleuren als kleurloos. 
Omdat olie geen film achterlaat op het hout, blijft de structuur van het hout mooi zichtbaar. Zo behoudt het de natuurlijke uitstraling. 
Olie dient ongeveer één of twee keer per jaar aangebracht te worden, daardoor biedt olie de meest intensieve vorm van behandeling. 
Houdt er wel rekening mee dat elke olie een beetje kleur mee brengt. Pigmenten geven namelijk altijd een iets donkerdere kleur. 
Olie zal het hout dus altijd een beetje verkleuren.
 

Wat is dan het verschil met beits of lak?

 
Olie biedt minder bescherming dan beits en lak, toch is het erg populair omdat de uitstraling zo mooi bewaard blijft.
 
Beits lijkt veel op olie maar is de sterkere variante qua bescherming van het hout, door beits gaat de structuur echter meer verloren. Beits is duidelijker te zien op het hout en veel mensen vinden dat niet mooi. 
 
Lak daarentegen is een dekkende oplossing. Lak biedt wel de meeste bescherming maar doet de originele structuur van het hout volledig verdwijnen. 
 
De keuze die u maakt is vooral afhankelijk van persoonlijke voorkeur en smaak. 
 

Eigenschappen van houtolie 

 
Is eenvoudig aan te brengen
Bladdert niet
Heeft een hoog vaste stofgehalte
Heeft een antivergrijzende werking
Is sterk waterafstotend
Dringt diep in door in de houtstructuur
Benadrukt de houtnerf
Is vochtregulerend, waardoor het optimaal kan ademen
Zorgt dat het hout langer mooi blijft
 

Advies voor het aanbrengen van houtolie

 
Het kan aangebracht worden op geschaafd of fijn bezaagd, schoon, droog en vetvrij hout.
Hout olie moet aangebracht worden in de lengterichting van het hout, waarbij kwastaanzetten moeten vermeden worden.
Indien u een tweede laag wenst aan te brengen, kan dit pas na volledige droging van de eerste laag en kan het licht opschuren van het hout het resultaat verbeteren.
 
Over het algemeen onderscheiden we twee soorten houtolie. Namelijk hardhout olie en zachthout olie. 
 
In de rubriek Restol houtolie vindt u een ruim aanbod aan kleuren voor al uw tuinmeubelen, tuinhuisjes, speeltoestellen en schuttingen.
 
Daarnaast vindt u op onze website ook nog speciale Verfijn houtolie voor het behandelen van bangkirai hout en vlonders.