Wat zijn de kenmerken van hardhout?
Hardhout is zeer duurzaam en kan zowel buiten als binnen worden gebruikt. Ze zijn bestand tegen rot, bederf en insectenschade. Bovendien trekken ze geen termieten aan. Hardhout heeft ook een hoge weerstand tegen impactschade - het splintert of versplintert niet als het door een hamer wordt geraakt of op de vloer valt zoals zachthout.
Onbehandeld hardhout heeft een levensduur van 15-25 jaar of langer, afhankelijk van de soort. Normaal wordt hardhout niet geïmpregneerd, maar houtspecialisten raden aan het jaarlijks met houtolie te behandelen.
Loofhout (hardhout) komt in een grote verscheidenheid van kleuren. De meest voorkomende zijn rood en wit, maar ook geel, groen en bruin komen voor. Rood is het resultaat van een hoog ijzergehalte in het hout, terwijl wit aangeeft dat er minder ijzer aanwezig is.
Hieronder volgt een overzicht van de voor- en nadelen van hardhout:
Waar wordt het allemaal voor gebruikt?
Hardhout wordt voor verschillende doeleinden gebruikt, van vloeren tot meubels. Hier zijn enkele van de meest voorkomende toepassingen van hardhout:
- Vloeren: Hardhouten vloeren worden vaak gezien in huizen en kantoorgebouwen, waar ze warmte en karakter toevoegen aan een kamer. Hardhouten vloeren zijn ook zeer duurzaam - ze kunnen tientallen jaren meegaan zonder te hoeven worden vervangen.
- Meubilair: Hardhouten meubilair is een andere veel voorkomende toepassing van hardhout. Ze worden meestal gemaakt van eiken of essen, sterke en duurzame houtsoorten. Meubels van hardhout gaan veel langer mee dan meubels van andere materialen zoals plastic of metaal.
- Keuken: Hardhout wordt ook gebruikt voor keukenkastjes en aanrechtbladen. Het hout geeft de ruimte een natuurlijk gevoel, terwijl het toch duurzaam genoeg is om de eisen van het dagelijks gebruik te weerstaan.