Doorgaan naar inhoud

Welke planten in bloembakken buiten?

Welke planten in bloembakken buiten het beste gedijen is een vraag die veel tuiniers zich stellen. Het juiste antwoord kan het verschil maken tussen een saaie buitenruimte en een levendige, kleurrijke tuin vol leven en schoonheid. In deze gids zullen we je voorzien van waardevol advies over de beste planten voor jouw bloembakken, zodat je tuin het hele jaar door straalt.

Kies de Juiste Planten voor Jouw Bloembakken

1. Zonnige Plekken: Geraniums (Pelargonium) en Petunia's
Voor bloembakken die veel zonlicht ontvangen, zijn geraniums en petunia's uitstekende keuzes. Geraniums, met hun heldere bloemen in verschillende kleuren, voegen een vleugje elegantie toe aan je buitenruimte. Petunia's zijn er in diverse tinten en vormen, waardoor je eindeloos kunt variëren en combineren.
2. Schaduwrijke Plekken: Varens en Begonia's
In de schaduw gedijen varens en begonia's prachtig. Varens voegen een vleugje groen toe en gedijen goed in vochtige omstandigheden. Begonia's, beschikbaar in talloze kleuren, voegen een subtiele charme toe aan schaduwrijke hoekjes van je tuin.

Tips voor het Verzorgen van Je Planten

Bij het kiezen van de juiste planten is het essentieel om ook te weten hoe je ze goed kunt verzorgen. Hier zijn enkele waardevolle tips:

1. Regelmatig Water Geven: Het Belang van Goede Hydratatie
Ongeacht de plantensoort is regelmatig water geven cruciaal. Zorg ervoor dat de bloembakken goede drainage hebben om overtollig water af te voeren en voorkom zo wortelrot.
2. Voeding: Geef Je Planten de Juiste Voedingsstoffen
Gebruik hoogwaardige meststoffen om je planten van de benodigde voedingsstoffen te voorzien. Dit bevordert gezonde groei en kleurrijke bloei.
3. Snoeien en Dode Bladeren Verwijderen: Onderhoud Je Planten Regelmatig
Snoeien en het verwijderen van dode bladeren stimuleren nieuwe groei en houden je bloembakken er netjes en verzorgd uit.

 

Onze Top 10!

 

1. Margriet (Leucanthemum vulgare)

 
De gewone margriet is een vaste plant uit de composietenfamilie. Deze planten bloeien rond juni. Is een margriet plant geschikt voor een bloembak? Dit is zeker en vast mogelijk! In de tuin is dit uiteraard ook een optie. De margriet bloeit hier het beste in halfschaduw of zon. De margriet plant is winterhard, maar zal in de winter wel zijn blad verliezen. De Spaanse margriet daarentegen, kan daarentegen niet tegen de kou en zal hiertegen beschermd moeten worden.
 
Als de Margriet in een bloempot staat, zorg er dan voor dat de wortels niet te lang in het water blijven staan.
 
Hieronder zie je een aantal verzorgingstips voor de Spaanse Margriet:
 

 
 

2. Hangpetunia (Surfinia)

 
Dit is zonder meer een fantastische overhangende kuipplant voor bloempotten. Ze bestaan in tientallen kleuren en ruiken verschillend. Ze kunnen langdurig bloeien, vaak van april tot oktober. Petunia's hebben het liefst graag veel water, maar blijven minder graag met hun voetjes in het water staan. De uitgebloeide bloemen worden best verwijderd, net zoals het stengeltje waaraan de bloem groeide. Hiermee voorkomt men dat de plant sneller verwelkt. 
 
Hieronder zie je een filmpje hoe je deze hangpetunia’s moet planten:
 
 


3. Afrikaantje (Tagetes)

 
Bij ons wordt het afrikaantje vaak gebruikt al sierplant in de tuin. Ze hebben matig voedselrijke grond nodig en veel zon. Ook op halfschaduwrijke plaatsen trekken ze goed hun plan. Voor een goede ontwikkeling is een vochtige en goed doorlatende grond belangrijk.
 
In dit filmpje zie je de bijen op de verschillende soorten afrikaantjes vliegen.
 

 

4. Lobelia (Lobelia erinus)

 
De Lobelia erinus (of tuinlobelia) is een eenjarige plant uit de klokjesfamilie en komt van nature voor in Zuid-Afrika. De gekweekte variëteiten hebben witte, blauwe, paarse, roze of rode bloemen met een geel of wit centrum, en ze bloeien van mei tot en met juli. De bladeren zijn groen van kleur. Als de plant volwassen is, bedraagt de hoogte ongeveer 15 centimere.
 
Van de bekende blauwe of witte lobelia's die als perkgoed verkocht worden zijn geen vaste / winterharde planten. Wel is er bijvoorbeeld de Lobelia Cardinalis die winterhard is tot -15 graden.
 
In deze instructionele video kom je te weten hoe je de de Tuinlobelia moet planten, hoe ze groeien, hoe je ze moet planten …
 

 
 

5. Hangende geranium, Franse hanggeranium (Pelargonium)

 
De hangende geranium heeft gladde wasachtige bladeren en kan zeer goed tegen de droogte. Het is een gemakkelijke balkonplant voor potten of hangmanden. De stengels zijn lang en hebben soms een lengte van 60 centimeter.
 
Deze plant wordt meestal als éénjarige plant gehouden. Ze staat graag in de zon en mag begoten worden als de grond bijna droog is.
 
In deze video leer je hoe je deze plant winterklaar maakt. Een mooie inspirerende video over geraniums.
 

 
 

6. Vlijtig Liesje (Impatiens walleriana)

 
Het vlijtig liesje is een 30–60 cm hoge, sterk vertakte plant met kale, gladde, glanzende, doorschijnende stengels. De bladeren zijn onder aan de stengels verspreid geplaatst en in het bovenste gedeelte staan ze in kransen. Het vlijtig liesje komt voor in twee soorten: de Impatiens Walleriana en de Impatiens New Guinea. De bloemetjes lijken sterk op elkaar, alleen zijn de bloembladeren van de Impatiens New Guinea groter.
 
Om een donker plaatsje in de tuin wat meer fleur te geven, kunt u witbloeiende Vlijtige liesjes plaatsen in een houten bloembak. De plantjes verdragen de schaduw goed, en zullen ook hier even uitbundig bloeien als op een plaats met meer zon!
 

 

7. Begonia

 
Begonia is een geslacht uit de begoniafamilie en er zijn meer dan duizend soorten. Begonia is daarmee een van de omvangrijkste geslachten uit de plantenwereld. Van oorsprong komen begonia's uit vochtige, warme gebieden in een bosrijke omgeving. De Begonia mag je buiten planten en dit doe je het best als alle vorstgevaar is geweken (circa april). Je plant de knollen best eerst in kistjes of bloembakken binnen voor het snelste resultaat. Na het vorstgevaar kunnen ze de stap naar buiten wagen.
 
In onderstaande nederlandstalige video kom je alles te weten over de Begonia Rex.
 

 

8. Ballonklokje (Platycodon grandiflorus)

 
Het ballonklokje is een stralende plant met grote bloemen. In de knop lijken ze sprekend op vrolijke ballonnen. Bij het opengaan, veranderen ze in open sterren in wit, paars of roze, waarvan de bloemblaadjes van de gekleurde versies prachtig getekend zijn met een net iets donkerder kleur. Ze bloeien in de maanden juni, juli en augustus.
 
Hoe moet je voor je ballonklokjes zorgen? Je komt het allemaal te weten in deze boeiende video.
 

 

9. Viooltjes (Viola)

 
Dit zijn vrolijke bloeiers en doen het erg goed in onze streken (Nederland en België). Het viooltje is ook een goede winterbloeier. Ze fleuren op tijdens de koude winter (als het niet vriest). Er zijn in totaal 400 soorten viooltjes. De meeste soorten worden aangetroffen op vochtige plaatsen met redelijk wat schaduw.
 
In deze video (Nederlands) zie je hoe mooi de natuur kan zijn. Leuke viooltjes in allerlei verschillende soorten kleuren.
 

 

10. Bacopa (Sutera)

 
De bacopa is een echte alleskunner. Ze kunnen hangen, ze kunnen de bodem bedekken, ze kruipen bloeiend op een prachtige manier ergens overheen. Ideaal dus voor bloembakken en plantenkuipen. Het groene blad is klein en hartvormig. De bloemen hebben vijf blaadjes, en zijn wit, blauw of roze.
 
En we sluiten af met een mooi instructionele video (Engels) van Plant Speak.
 

Conclusie: Maak Je Tuin Levendig met de Juiste Planten

Het kiezen van de juiste planten voor je bloembakken kan je buitenruimte transformeren. Of je nu een zonnige patio hebt of een schaduwrijke hoek wilt opfleuren, geraniums, petunia's, varens en begonia's zijn uitstekende keuzes. Vergeet niet regelmatig water te geven, je planten te voeden en ze goed te onderhouden voor een tuin die het hele jaar door straalt.

Of heb je al een product in jouw gedachten?

Tik hieronder wat je zoekt.

Vergelijk Producten

{"one"=>"Selecteer 2 of 3 items om te vergelijken", "other"=>"{{ count }} van 3 items geselecteerd"}

Selecteer het eerste item om te vergelijken

Selecteer tweede item om te vergelijken

Selecteer derde item om te vergelijken

Vergelijken
1
Free Gift